Insulineproducerende cellen Shutterstock: Capifrutta

Bij diabetes type 1 vernielt het afweersysteem niet alle insulineproducerende cellen. Maar hoeveel resterende cellen heeft iemand nog? Dat verschilt per persoon. Dr. Maarten Brom brengt die cellen in beeld.

Bij diabetes type 1 schakelt het afweersysteem de insulineproducerende cellen uit, waardoor ze geen insuline meer maken. Niet alle cellen worden vernield, sommige blijven bestaan maar gaan in ‘slaapstand’. Het zou heel mooi zijn als we deze cellen weer actief kunnen maken, maar daarvoor moeten we ze eerst kunnen opsporen.

Veilig labeltje

Dr. Brom heeft een methode ontwikkeld om de hoeveelheid insulineproducerende cellen zichtbaar te maken met een scan. Daarvoor krijgen mensen een stofje ingespoten dat zich bindt aan de cellen. Dit stofje heeft een klein radioactief ‘vlaggetje’, en door die straling te meten, wordt ook meteen de hoeveelheid cellen gemeten. De dosis straling is zo laag dat hij veilig is voor het lichaam.

Welke groepen

De onderzoekers hebben gekeken naar welke groepen mensen met diabetes type 1 nog insulineproducerende bètacellen hebben. Naast het meten van de hoeveelheid cellen bekeken ze ook hoe goed die cellen nog werken. Dit is belangrijk om te weten voor toekomstige behandelingen.

Dit onderzoek is 1 van de ruim 50 lopende onderzoeken die het Diabetes Fonds mogelijk maakt, als grootste financier van diabetesonderzoek in Nederland. Een lang en gezond leven is niet vanzelfsprekend als je diabetes hebt. Onacceptabel, vindt het Diabetes Fonds. Daarom werken we via onderzoek aan betere behandelingen en genezing, met iedereen die ons daarbij helpt! 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2015.81.1845
Status: Afgerond
Onderzoeker: Dr. M. Brom
Kosten: € 275.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.