Insulineproducerende cellen uit stamcellen

Het zou ideaal zijn als mensen met diabetes type 1 nieuwe, lichaamseigen, insulineproducerende cellen kunnen krijgen. De onderzoekers hebben geprobeerd om insulineproducerende cellen te maken. Dat is helaas niet gelukt. Wel hebben ze nieuwe aanknopingspunten.

Insulineproducerende cellen in de alvleesklier ontstaan normaal gesproken al vroeg voor de geboorte, uit stamcellen, die nog tot allerlei soorten cellen kunnen uitgroeien.

De onderzoekers hebben gekeken naar de zogeheten 'mesenchymale stamcel', die uit beenmerg of vetweefsel kan worden gehaald. Ze hoopten dat ze de beenmergcellen konden dwingen om insuline aan te gaan maken door er met hulp van virussen bepaalde genen aan vast te plakken.

Dat is helaas niet goed gelukt. De cellen maken wel een beetje insuline, maar niet genoeg om als vervanging te dienen in het lichaam. Dat is natuurlijk heel jammer. Maar het onderzoek heeft wel kennis opgeleverd. We weten nu wat niet werkt, en de onderzoekers hebben nieuwe ideeën opgedaan voor welke cellen misschien wél zijn over te halen tot insulineproductie.

Japanse onderzoekers zijn er namelijk onlangs in geslaagd om uit volwassen huidcellen van een mens nieuwe, hele primitieve stamcellen te maken. Die cellen, iPS-cellen genoemd, lijken erg op embryonale stamcellen waaruit wel insulineproducerende cellen kunnen worden gemaakt. In het LUMC, waar de onderzoekers van dit project werken, zijn inmiddels ook iPS-cellen gemaakt. De onderzoekers willen in de toekomst deze cellen bestuderen in de hoop dat ze goed werkende insulineproducerende cellen kunnen maken. Deze techniek staat wel nog in de kinderschoenen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2005.00.012
Status: Afgerond
Onderzoeker: Prof. dr. R.C. Hoeben
Kosten: € 250.733

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.