Foto van jongeren die frisdrank drinken

Resultaten uit onderzoek naar frisdrankgebruik onder jongeren worden verwerkt in wetenschappelijke artikelen. Hiermee pleit het Diabetes Fonds voor maatregelen om frisdrankgebruik te verminderen. 

Van de Amsterdamse jongeren is bijna 1 op de 4 te zwaar. Overgewicht vergroot de kans op het ontwikkelen van ziekten als diabetes type 2. En het heeft grote invloed op de mentale gezondheid. Door alle suiker is frisdrank drinken een belangrijke veroorzaker van overgewicht en obesitas. Maar veel Nederlandse jongeren vinden het heel normaal om frisdrank te drinken. Gemiddeld drinken ze 2,5 glas frisdrank per dag. 

Onderzoek frisdrankgebruik jongeren

De gemeente Amsterdam liet onderzoek doen naar het frisdrankgebruik van Amsterdamse en Nederlandse jongeren. Waarom, wanneer en waar drinken ze frisdrank? Welke maatregelen kunnen het beste worden genomen om ervoor te zorgen dat ze minder frisdrank drinken en meer water? Het onderzoek is uitgevoerd in januari 2020 t/m dec 2021. In februari 2022 zijn de resultaten in een adviesrapport van de GGD Amsterdam gepubliceerd. 

Wetenschappelijke artikelen

Met financiering van het Diabetes Fonds worden de resultaten uit het adviesrapport verwerkt in vier wetenschappelijke Engelstalige artikelen. Onderzoekers van de GGD Amsterdam gaan deze schrijven. Deze artikelen worden daarna gebruikt om bij de overheid te pleiten voor maatregelen om het gebruik van frisdrank door jongeren te verminderen. Het Diabetes Fonds doet dit samen met de GGD Amsterdam, de Vrije Universiteit Amsterdam en Unicef. 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Foto: 2xSamara.com / Shutterstock.com