Foto van onderzoekers die werken in een laboratorium

Prof. dr. Eelco de Koning (LUMC en Hubrecht Instituut) onderzocht hoe we vanuit een gezonde alvleesklier de eilandjes van Langerhans kunnen herstellen. Als dat lukt, kunnen mensen met diabetes type 1 hopelijk ooit nieuwe insulineproducerende cellen krijgen.

De onderzoekers ontdekten dat cellen uit de alvleesklier eigenschappen hebben die lijken op stamcellen. Vanuit deze cellen laten ze in het laboratorium kleine stukjes alvleesklier groeien.

Mini-alvleeskliertjes

Prof. dr. de Koning en zijn team toonden voor het eerst aan dat het mogelijk is om insulineproducerende cellen te maken uit alvleeskliercellen van mensen. Door te achterhalen welke factoren verantwoordelijk zijn voor de groei en ontwikkeling van de stamcellen, kunnen ze het proces verbeteren.

Meer en makkelijker testen

De onderzoekers ontwikkelden een 'platform' met de nieuw gekweekte cellen. Dit platform is een snelle en efficiënte manier om veel verschillende testen uit te voeren. Hierdoor kan heel veel informatie verzameld worden. Bijvoorbeeld over het ontstaan van eilandjes van Langerhans. Over hoe we het ontstaan van eilandjes kunnen bevorderen. En hoe we schade kunnen herstellen en misschien wel voorkomen.

Lichaamseigen alvleeskliercellen

Dit onderzoek heeft veel inzichten opgeleverd. Zo weten de onderzoekers nu meer over wat een insulineproducerende cel precies een insulineproducerende cel maakt. Deze kennis kunnen onderzoekers goed gebruiken om insulineproducerende cellen te maken, bijvoorbeeld vanuit stamcellen. Dat is een mooie stap in de juiste richting. Met als uiteindelijke doel therapie voor mensen met diabetes type 1.

Het onderzoek is mogelijk gemaakt met financiële steun door het Diabetes Fonds en Stichting DON.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2015.50.1855
Status: Afgerond
Onderzoeker: Prof. dr. E.J.P. de Koning
Kosten: € 750.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Foto: Mataj Kastelic / Shutterstock.com