Foto van onderzoekers die werken in een laboratorium

Prof. dr. Eelco de Koning (LUMC en Hubrecht Instituut) onderzoekt hoe we vanuit een gezonde alvleesklier de eilandjes van Langerhans kunnen herstellen. Als dat lukt, kunnen mensen met diabetes type 1 hopelijk ooit nieuwe insulineproducerende cellen krijgen.

De onderzoeksgroep ontdekte dat cellen uit de alvleesklier eigenschappen hebben die lijken op stamcellen. Vanuit deze cellen laten ze in het laboratorium kleine stukjes alvleesklier groeien.

Mini-alvleeskliertjes laten groeien

Het onderzoeksteam onderzoekt nu de beste manier om deze mini-alvleeskliertjes te laten groeien. Door te achterhalen welke factoren verantwoordelijk zijn voor de groei en ontwikkeling van de stamcellen, kunnen ze het proces verbeteren. De volgende stap is om insulineproducerende cellen te maken vanuit de kleine stukjes alvleesklier.

Meer en makkelijker testen

De onderzoeksgroep heeft de mini-alvleeskliertjes ook gebruikt om een platform op te zetten. Dit platform is een snelle en efficiënte manier om veel verschillende testen uit te voeren. Hierdoor kan heel veel informatie gewonnen worden over het ontstaan van eilandjes van Langerhans, hoe we het ontstaan van eilandjes kunnen bevorderen, hoe we schade kunnen herstellen en misschien wel voorkomen.

Lichaamseigen alvleeskliercellen

Het uiteindelijke doel is om deze informatie te gebruiken om insulineproducerende cellen te maken voor celvervangingstherapie bij mensen met diabetes type 1. Zo gebruiken we in de toekomst hopelijk lichaamseigen alvleeskliercellen om de vernietigde bètacellen te vervangen.

Het onderzoek wordt mogelijk gemaakt met financiële steun door het Diabetes Fonds en Stichting DON.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2015.50.1855
Status: Lopend
Onderzoeker: Prof. dr. E.J.P. de Koning
Kosten: € 750.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Foto: Mataj Kastelic / Shutterstock.com