Medeplichtige moleculen

Bij diabetes type 1 vernietigt het afweersysteem de insulineproducerende cellen. We weten welke afweercellen de aanval inzetten. Ook weten we al deels hoe dat komt: sommige moleculen die op de insulineproducerende cellen zitten, worden aangezien voor lichaamsvreemde indringers. De onderzoekers hebben dit zogeheten HLA-systeem nu verder uitgezocht.

Het HLA-systeem bestaat uit verschillende eiwitten die op het oppervlak van cellen voorkomen. Deze eiwitten kunnen zich verbinden met andere eiwitten. Als deze eiwitten van ziekteverwekkers afkomstig zijn, reageert het afweersysteem hierop en vernietigt de ziekteverwekker. Bij diabetes type 1 maakt het afweersysteem een foutje en gaat reageren op eiwitten van het eigen lichaam.

HLA-eiwitten

In dit project is onderzocht hoe het HLA-systeem eiwitten bindt. In dit onderzoek is gevonden dat een bepaald HLA-eiwit, dat de allerhoogste kans geeft op de ontwikkeling van diabetes type 1, unieke eigenschappen heeft waardoor het mogelijk eiwitten kan binden die het afweersysteem tot een reactie aanzetten.

Vroege diagnose

Voor mensen met diabetes type 1 is er geen directe betekenis op korte termijn. Maar in vervolgonderzoek willen de onderzoekers de resultaten gebruiken om de schadelijke afweerreactie in een vroeg stadium te ontdekken, zodat eerdere diagnose en eventueel behandeling mogelijk wordt.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.