Rol van oestrogeen bij zwanger­schaps­diabetes

Het is niet precies bekend waardoor zwangerschapsdiabetes ontstaat. Mogelijk heeft het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen er wat mee te maken. Prof. dr. Anton Jan van Zonneveld en zijn team (LUMC) onderzochten het verband tussen oestrogeen en insulineresistentie.

Veel oestrogeen in het bloed, zoals tijdens een zwangerschap, kan ervoor zorgen dat het lichaam ongevoeliger wordt voor insuline. Dat heet insulineresistentie. Daardoor stijgt de bloedsuiker. Vrouwen met zwangerschapsdiabetes zijn insulineresistent. Maar insulineresistentie kan ook ontstaan bij 'man-naar-vrouw'-transgenders die behandeld worden met oestrogeen.

Kijken in bloed transgenders

De onderzoekers bekeken via welk mechanisme een hoge oestrogeenspiegel insulineresistentie kan veroorzaken. Dat deden ze eerst door te kijken in het bloed van 'man-naar-vrouw'-transgenders.

De onderzoekers vonden dat een bepaald 'regelmechanisme' het ontstaan van insulineresistentie door een hoge oestrogeenspiegel kan verklaren. Het ging hierbij om een regelmechanisme van microRNA’s. Deze microRNA’s zijn stofjes die belangrijke zaken in het lichaam regelen.

Regelmechanisme bij vrouwen met zwangerschapsdiabetes

Prof. dr. Anton Jan van Zonneveld en zijn team keken vervolgens in het bloed van vrouwen met en zonder zwangerschapsdiabetes. Ze vonden sterke aanwijzingen dat het regelmechanisme van microRNA’s mogelijk ook bijdraagt aan het ontstaan van zwangerschapsdiabetes.

Stapje dichterbij een oplossing

De onderzoekers weten nu dus wat meer over de oorzaak van zwangerschapsdiabetes. Dat is goed nieuws, want zo komen we weer een stapje dichterbij een oplossing voor zwangerschapsdiabetes!

Op diabetes.nl lees je meer over onderzoek naar zwangerschapsdiabetes.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Foto: Shutterstock.com / pixelheadphoto digitalskillet