Slechte darmbacteriën Shutterstock: production perig

Een ontsteking van de alvleesklier kan de aanmaak van insuline verminderen. Kunnen darmbacteriën zo’n ontsteking in de alvleesklier veroorzaken?

De alvleesklier is een orgaan in de buurt van de maag dat onder andere insuline aanmaakt. Mogelijk komen soms ‘slechte’ darmbacteriën op een of andere manier in de alvleesklier terecht. Daar veroorzaken ze misschien een ontsteking, die kan leiden tot diabetes type 2.

Meer bacteriën?

In dit onderzoek wil dr. van Raalte eerst weten of patiënten met diabetes type 2 meer slechte darmbacteriën in de alvleesklier hebben vergeleken met gezonde mensen. Ook kijkt hij of deze bacteriën er schuldig aan zijn dat de alvleesklier minder insuline maakt. Zo ja, is dan vaccinatie tegen de bacteriën mogelijk? Als dat werkt, zou de alvleesklier weer een normale hoeveelheid insuline kunnen maken.

Dit onderzoek is 1 van de ruim 50 lopende onderzoeken die het Diabetes Fonds mogelijk maakt, als grootste financier van diabetesonderzoek in Nederland. Een lang en gezond leven is niet vanzelfsprekend als je diabetes hebt. Onacceptabel, vindt het Diabetes Fonds. Daarom werken we via onderzoek aan betere behandelingen en genezing, met iedereen die ons daarbij helpt! 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.