Van symptoombestrijding naar genezing

De afgelopen jaren hebben Roep zijn team met Vlaamse collega’s samengewerkt aan een therapie om diabetes type 1 te genezen. Ze zijn weer een stap verder en hebben bovendien in dit onderzoek belangrijke nieuwe details ontdekt over hoe diabetes type 1 ontstaat.

Bij diabetes type 1 maakt het afweersysteem een vergissing en keert zich tegen de insulineproducerende cellen, die deels worden vernietigd. Vervolgens moet iemand dagelijks zelf insuline spuiten, om de bloedsuiker onder controle te houden.

Cellen lokken zelf aanval uit

Roep is in eerder onderzoek al veel te weten gekomen over het afweersysteem en het ontstaan van diabetes type 1. En nu ontdekte het team nog iets bijzonders: de insulineproducerende cel is geen onschuldig slachtoffer van de aanval door het afweersysteem, maar speelt zelf een rol in zijn vernietiging. Doordat hij per ongeluk zelf het afweersysteem aantrekt.  

Nieuwe therapie

Het team ontwikkelde bovendien een nieuwe therapie. Daarbij halen ze witte bloedlichaampjes uit het bloed en behandelen die buiten het lichaam met vitamine D3. Zodat ze als ze weer terug zijn in het lichaam, het afweersysteem de goede kant op sturen. Dat is in ieder geval de bedoeling. In een nieuw vervolgonderzoek, met financiering door het Diabetes Fonds en Stichting DON samen, testen de onderzoekers de veiligheid en werking van deze nieuwe behandeling.

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.