Waarom lopen Hindostaanse baby's veel risico?

Bij mensen van Surinaams-Hindostaanse afkomst komt diabetes type 2 erg veel voor. Ze hebben ook een hoger risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Vaak worden Surinaams-Hindostaanse baby’s geboren met een laag gewicht, maar met relatief veel lichaamsvet. Kinderen met een laag geboortegewicht hebben later een hogere kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Uit dit onderzoek blijkt dat wat de moeders eten tijdens de zwangerschap hier misschien invloed op heeft.

De GGD Den Haag deed onderzoek bij Surinaams-Hindostaanse en Nederlandse vrouwen. Bij het onderzoek keken de wetenschappers naar het eten en drinken van de zwangere vrouwen en naar het geboortegewicht, vetpercentage en insulinegevoeligheid van de baby’s.

Helaas waren er te weinig zwangere vrouwen om met genoeg zekerheid alle vragen uit het onderzoek te beantwoorden. Toch konden de wetenschappers voorzichtig wel enkele conclusies trekken.

Alle baby’s hadden ongeveer evenveel glucose in het bloed, maar er was verschil in de hoeveelheid insuline in hun lichaam. Zo hadden de baby’s van Surinaams-Hindostaanse afkomst meer insuline in hun bloed dan de baby’s van Nederlandse afkomst. Dit is een aanwijzing dat de Surinaamse-Hindostaanse mensen misschien vanaf hun geboorte al ongevoeliger zijn voor insuline.

Verder bleek dat de zwangere Surinaams-Hindostaanse vrouwen minder groente en fruit aten dan het Voedingscentrum adviseert. Zo had één op de vijf van Surinaams-Hindostaanse vrouwen een tekort aan vitamine C, D en calcium. Daarnaast hadden veel van hen te veel vetten in het bloed.

Goede voeding is tijdens de zwangerschap erg belangrijk, voor moeder en kind. Voor groepen met een verhoogde kans op diabetes en hart- en vaatziekten is het extra belangrijk om een gezond te eten.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.