Foto: Grootvader, vader en zoon. Je kunt een erfelijke aanleg hebben voor diabetes.

Diabetes is meestal niet erfelijk. Je krijgt het vaak dus niet direct van je familie. De aanleg voor diabetes is wel erfelijk. Hoe groot de kans is dat je dit erft, verschilt per soort diabetes. Voor diabetes type 2 is de kans bijvoorbeeld groter dan voor diabetes type 1.

Diabetes type 1 en erfelijkheid

Hoe diabetes type 1 ontstaat weten we niet precies. We weten ook nog niet hoe je diabetes type 1 voorkomt. Diabetes type 1 ontstaat in een periode van weken of zelfs jaren. Misschien heeft het iets te maken met voeding en virussen, in combinatie met erfelijke aanleg.

Heeft iemand in je familie diabetes type 1? Dan is je kans op diabetes type 1 groter dan gemiddeld. Toch speelt erfelijkheid bij diabetes type 1 maar een kleine rol. Veel mensen met diabetes type 1 hebben geen familieleden met deze ziekte.

Diabetes type 2 en erfelijkheid

Als diabetes type 2 in je familie voorkomt, heb je een grotere kans om het ook te krijgen. Maar of je écht diabetes type 2 krijgt, heeft vaak (maar niet altijd) te maken met de manier waarop je leeft.

Overgewicht en te weinig bewegen vergroten de kans op diabetes type 2. Dat geldt ook voor mensen zonder erfelijke aanleg voor diabetes type 2. Het goede nieuws is: zelfs als diabetes type 2 in je familie zit, kun je de kans om het zelf te krijgen verkleinen door gezond te leven.

Erfelijke diabetes

Naast diabetes type 1 en 2 zijn er ook andere soorten diabetes, zoals erfelijke diabetes. Je krijgt erfelijke diabetes door een foutje in je DNA. Dat foutje kun je erven van je vader of moeder. Bij erfelijke diabetes is erfelijkheid dus heel belangrijk. Veel belangrijker dan bij diabetes type 1 of 2. Er zijn verschillende vormen van erfelijke diabetes. De vormen die het vaakst voorkomen zijn MODY, MIDD en neonatale diabetes.

MODY

MODY is een afkorting voor het Engelse Maturity-Onset Diabetes of the Young. Door een foutje in het DNA werkt je alvleesklier niet goed. Vaak heb je een aantal familieleden met diabetes in verschillende generaties. Bijvoorbeeld je grootouders, ouders en kinderen. Heb je MODY? Dan hebben je ouders, kinderen, broers of zussen 50% kans op MODY, of de erfelijke aanleg hiervoor. Lees meer over MODY. Of vraag de gratis brochure 'MODY' aan.

MIDD

MIDD staat voor het Engelse Maternally Inherited Diabetes and Deafness. MIDD komt door een foutje in het DNA van je mitochondriën, de energiefabriekjes van de cellen. Je erft MIDD via je moeder. Naast diabetes heb je ook last van slechter horen. Gehoorverlies is een belangrijk kenmerk van MIDD. Lees meer over MIDD.

Neonatale diabetes

Je krijgt neonatale diabetes als baby. Meestal in de eerste 6 maanden van je leven. Dit is een belangrijk kenmerk van neonatale diabetes. Door een DNA-foutje maakt de alvleesklier vaak te weinig insuline aan. Je kunt dit foutje erven van je ouders. Maar dat hoeft niet. Soms ben je de eerste in je familie met neonatale diabetes. Lees meer over neonatale diabetes.

Soms andere diagnose bij erfelijke diabetes

Vormen van erfelijke diabetes kunnen lijken op diabetes type 1, 2 of zwangerschapsdiabetes. Artsen geven daardoor soms een andere diagnose. Een goede diagnose is belangrijk voor het krijgen van de juiste behandeling. En het is belangrijk voor je familieleden. Want je familie heeft ook vaak kans op erfelijke diabetes.

Meer informatie

Op diabetes.nl vind je meer informatie over erfelijkheid van verschillende soorten diabetes.

Foto: Barabasa / Shutterstock.com