Beter leven met diabetes type 1 dankzij kunstalvleesklier
Een betere kwaliteit van leven voor mensen met diabetes type 1 komt een stapje dichterbij. De kunstalvleesklier van Inreda zorgt voor veel betere bloedsuikers bij mensen met diabetes. Ook ervaren ze minder klachten in hun dagelijks leven. Dit blijkt uit onderzoek waarin mensen met type 1 een jaar werden gevolgd. De resultaten staan in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet Digital Health.
Dit is het eerste onderzoek wereldwijd waarbij een kunstalvleesklier bij ruim 70 mensen één jaar lang is getest. Door de kunstalvleesklier verbeteren de bloedsuikers: deze zijn per dag gemiddeld zes uur langer binnen de juiste waardes. Hierdoor hebben mensen met diabetes type 1 minder kans op hypo's en hypers én complicaties zoals hart- en vaatziekten.
Meer vrijheid, minder zorgen
De kunstalvleesklier van Inreda is een volledig gesloten systeem. Het apparaat regelt automatisch de bloedsuikerwaardes met behulp van de hormonen insuline en glucagon. De bloedsuikers zijn hierdoor veel stabieler. Mensen met diabetes type 1 hoeven hierdoor niet meer continu op te letten wat ze eten en drinken en wanneer ze gaan sporten. Ze ervaren meer vrijheid, minder zorgen en doen makkelijker mee aan het dagelijks leven.
Robin Koops, directeur Inreda Diabetic, 'Wij hopen dat deze resultaten bijdragen aan de vergoeding van het diabeteshulpmiddel, zodat het beschikbaar komt voor een grote groep mensen met diabetes type 1.'
Innovaties van levensbelang
Totdat diabetes is genezen, zijn innovaties zoals de kunstalvleesklier erg belangrijk. Mensen met diabetes type 1 krijgen hierdoor een betere kwaliteit van leven.
Rens Vandeberg, hoofd Kennis en Innovatie van het Diabetes Fonds: 'Onze missie is iedereen vrij van diabetes. Hiervoor investeren we in onderzoek om een beter leven mogelijk te maken met minder complicaties. De kunstalvleesklier is een geweldige technologische oplossing uit Nederland om mensen met diabetes type 1 dagelijks te ontzorgen. We hopen dat dit apparaat zo snel mogelijk betaalbaar en beschikbaar is. Hoe meer mensen dit kunnen gebruiken, hoe beter.'