18 MEI 2016

In sinaasappels en de schil van blauwe druiven zitten de stoffen hesperetine en resveratrol. Samen gecombineerd in een pil verbeteren ze de insulinegevoeligheid van het lichaam, zeggen Britse onderzoekers.

Al eerder ontdekte de Maastrichtse onderzoeker Patrick Schrauwen dat resveratrol, een stof die voorkomt in onder andere rode wijn en pinda’s, de bloedsuikerspiegel verlaagt bij mensen zonder diabetes. Maar volgens een recent onderzoek aan de Britse Warwick University blijkt resveratrol in combinatie met een andere stof, hesperetine, nog beter te werken.

Resveratrol en hesperitine

De onderzoekers combineerden resveratrol en hesperetine in een pil en gaven die aan mensen met overgewicht tussen de 18 en 80 jaar. Na 8 weken hadden die lagere bloedsuikerwaarden, een betere insulinegevoeligheid en een betere doorbloeding dan de vergelijkingsgroep die een placebo had geslikt, een nepmiddel. Soms zelfs met betere resultaten dan bepaalde medicijnen. Het resultaat was vergelijkbaar met 6 maanden na een maagverkleining. In totaal deden 29 mensen mee aan het onderzoek.

Voorzichtig

De onderzoekers benadrukken dat eerst meer onderzoek met meer proefpersonen nodig is om deze positieve resultaten te bevestigen. Het is nog te vroeg om sterke conclusie te trekken uit deze studie. En het is ook niet verstandig om te veel druiven en sinaasappels te gaan eten, want dat is weer niet goed vanwege te veel vruchtensuikers.

Overigens bekijken momenteel de Nederlandse onderzoekers Schrauwen en De Ligt met financiering door het Diabetes Fonds of resveratrol de kans op diabetes type 2 verlaagt bij proefpersonen. 

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.