5 AUG. 2014

Diabetes is een stuk veelzijdiger dan de huidige indeling in type 1 en 2 doet vermoeden. Volgens onderzoekers uit Finland is er steeds meer overlap tussen de verschillende types, waardoor het lastiger is om vast te stellen welk type iemand heeft.

Het gros van de mensen heeft diabetes type 1 of type 2. Maar er zijn ook nog vele andere vormen van diabetes waaronder MODY, dat erg veel weg heeft van diabetes type 2. Tegenwoordig zie je echter steeds vaker kenmerken van verschillende typen diabetes tegelijk, waardoor het lastig is vast te stellen om welk type het gaat. Dit maakt de behandeling ook een stuk moeilijker.

Ouderdomsdiabetes voor jongeren

Tot 30 jaar geleden kon je er vrijwel zeker van zijn dat alle kinderen diabetes type 1 hadden. Maar nu komt bij jongeren type 2 ook steeds vaker voor. Vooral bij mensen tussen de 20 en 40 jaar blijkt het lastig vast te stellen om welk type het gaat. Zo hebben sommige jongeren met type 2 afweerstoffen tegen insulineproducerende cellen, wat een typisch kenmerk is van type 1.

Diabetes bij volwassenen ook geen kinderspel

Ook bij wat oudere volwassenen is het vaststellen van diabetes niet eenvoudig. Vroeger was overgewicht een kenmerk van diabetes type 2. Maar nu is er zo'n enorme toename in overgewicht dat ook mensen met type 1 hier last van hebben. Daarnaast blijkt dat diabetes type 2 ook voorkomt bij mensen met een gezond gewicht en gezonde leefstijl. En om het nog lastiger te maken zijn er mensen met type 1 die nog steeds wat actieve insulineproducerende cellen hebben, waardoor het lijkt alsof ze type 2 hebben.

Nieuwe subtypen

Onderzoekers hebben daarnaast nog een andere vorm van diabetes ontdekt bij volwassenen met kenmerken van type 1, 2 en LADA (een andere vorm van diabetes). Hierbij zijn de patiënten vaak jonger en maken minder insuline aan dan bij type 2. De onderzoekers vermoeden dat in de toekomst de verschillende typen diabetes elkaar nog meer gaan overlappen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.