8 FEB. 2019

Mensen van 45 jaar of ouder lijken gemiddeld jaren langer te leven als ze niet roken en geen hoge bloeddruk of overgewicht hebben. Ook worden ze gemiddeld pas later ziek. Dit blijkt uit de Rotterdam Studie.

Voor de 'Rotterdam Studie' volgden onderzoekers van het Erasmus MC tussen 1990 en 2012 zo'n 9.000 mensen van 45 jaar en ouder in de wijk Ommoord in Rotterdam. Maar liefst 90 procent van de gezonde 45-plussers lijdt op latere leeftijd aan diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, beroerte, chronische longziekten of dementie en Parkinson. Een derde van hen heeft meerdere ziekten. Bij mensen die niet rookten en die geen hoge bloeddruk of diabetes hadden, kwamen deze ziekten minder vaak voor.

Belang van gezond leven

De onderzoekers concluderen dat - in ieder geval in deze wijk in Rotterdam - mensen van 45 jaar en ouder die niet roken en geen hoge bloeddruk of overgewicht hebben, gemiddeld pas later vervelende gezondheidsproblemen krijgen. Ze leven ook gemiddeld langer dan leeftijdsgenoten die roken en deze problemen wel hebben. De bevindingen in de Rotterdam studie onderstrepen dus weer het belang van een gezonde levensstijl.