25 MRT. 2013

Vooral een mediterraans voedingspatroon is gezond voor mensen met diabetes. Dit is eten met veel groenten, gezonde soorten vet en weinig vlees. Dat blijkt uit Engels onderzoek dat verschillende diëten met elkaar vergeleek.

Voeding doet veel met je gezondheid, zeker als je diabetes hebt. Dat bleek ook nu weer, nadat Engelse onderzoekers 20 studies op een rij zetten. Over al die studies verdeeld volgden 3000 mensen met diabetes type 2  minstens een halfjaar een bepaald dieet, oftewel voedingspatroon.

Olijfolie en vis

Het beste af zijn mensen die eten alsof ze rond de Middellandse zee wonen. Want mediterrane voeding had van alle diëten het beste effect op de bloedsuikerspiegel, gewicht en vetten in het bloed, zoals cholesterol. Mediterraans eten is voeding met weinig vlees maar wel vis, veel groenten, fruit, peulvruchten, volkoren graanproducten en olijfolie.

Langzame koolhydraten

Het lijkt erop dat ook andere diëten die zuinig zijn met koolhydraten, zeker met langzame koolhydraten en met veel goede soorten vet, het beste zijn bij diabetes type 2. Zo denkt ook voedingsdeskundige prof. dr. Jaap Seidell erover.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.