Nieuw eiwit brengt behandeling hartfalen bij diabetes dichterbij

30 mei 2017

Hartfalen is de voornaamste doodsoorzaak bij mensen met diabetes type 2. Onderzoekers van de Universiteit van Maastricht hebben een eiwit ontdekt dat een belangrijke rol kan spelen bij de behandeling hiervan.

Bij mensen met diabetes type 2 zit er meer vet opgeslagen in het hart. Een vette hartspier trekt moeilijker samen, wat leidt tot hartfalen. Eiwitten spelen een belangrijke rol bij het ‘vervetten’ van het hart.

Transport vet

Het transport van vet in het hart wordt geregeld door een bepaald eiwit, genaamd CD36. Bij een gezond hart zit dit eiwit zich vooral in opslagplaatsen. Bij mensen met diabetes type 2 is dit eiwit vooral te vinden op het celoppervlak en zorgt daarmee voor een overmatige opname van vet.

Nieuwe behandeling

In Maastricht hebben onderzoekers nu een ander eiwit ontdekt dat erin slaagt om CD36 terug in de opslag te sturen. Hierdoor wordt er minder vet opgenomen door het hart. Deze ontdekking biedt mogelijkheden voor de ontwikkeling van medicijnen tegen hartfalen bij mensen met diabetes type 2.

De ontdekking van hoofdonderzoekers Joost Luiken, Dietbert Neumann en professor Jan Glatz, hoogleraar Hartmetabolisme aan de UM, is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Diabetes.

Doe een gift

Met jouw gift steun je oplossingen voor diabetes en de gevolgen ervan. 

Icoon helpende hand

Meer nieuws

Bloedsuiker van mannen vaak anders dan zij denken

18 juli 2025
Man bekijkt zijn bloedsuikermeter

Grote investering in behandeling moeilijke wonden

14 juli 2025
Zorgverlener behandelt voet met apparaat PLASOMA van het bedrijf Plasmacure

Diabetes Fonds investeert in nieuw onderzoek naar leefstijl

1 juli 2025
mensen aan het bewegen in het park

Onderzoek naar thuis testen op diabetes type 2

23 juni 2025
vingerprik