Pubers met diabetes doen zorg liever zelf
Kinderen met diabetes beginnen rond hun 9e of 10e levensjaar met zelfzorg. Op de middelbare school doen zij inmiddels bijna alles zelf. Maar pubers houden hun bloedsuiker vaak minder goed in de gaten.
Ouders en kinderen vinden de overgang naar zelfzorg ingewikkeld. Het blijkt voor ouders lastig het goede moment te bepalen om een deel van de zorg uit handen te geven. De kinderen willen graag voor zichzelf zorgen, maar hebben hier ook moeite mee.
Interviews
De overgang naar zelfzorg gaat vaak gepaard met onenigheid tussen ouders en kinderen. Ook dat komt de zelfzorg voor de diabetes niet ten goede. Amerikaanse onderzoekers hielden interviews met pubers van 11 tot 15 jaar om te weten te komen hoe we die overgang makkelijker kunnen maken.
Tips
6 tips van de onderzoekers:
-
Gebruik een insulinepomp. Pubers die een pomp gebruiken, zijn zelfstandiger en gebruik van een pomp verbetert de zorg. Ook helpt de alarmfunctie om hen te herinneren aan hun de zorg voor hun diabetes.
-
Zorg voor voldoende kennis. Ouders kunnen hun kind helpen om voldoende kennis te krijgen voor een soepele overgang naar zelfzorg. Dit voorkomt conflicten en verbetert de zorg.
-
Zorg dat het effect van inspanning op de bloedsuiker duidelijk wordt. Dit helpt de bloedsuiker beter onder controle het houden tijdens en na het sporten of bij andere inspannende activiteiten.
-
Help bij het tellen van koolhydraten. Jongeren hebben tijd nodig om te wennen aan het tellen van koolhydraten in de voeding. Met hulp van de ouders gaat dit beter en kunnen de kinderen de juiste hoeveelheid insuline bepalen.
-
Bedenk samen hoe de zelfzorg beter kan. Jongeren zijn vaak bang voor naalden of hebben moeite om hun insulinebehoefte goed bij het houden. Of ze vergeten om hun bloedsuiker te testen. Ouders kunnen helpen door hulpmiddelen en geheugensteuntjes aan te reiken.
-
Schep vertrouwen. Vertrouwen tussen ouders en kinderen voorkomt dat kinderen liegen over hun bloedsuikerwaarden.
Als pubers hun diabetes minder als een last ervaren, vinden ze het meestal ook minder vervelend om aan zelfzorg te doen. En dat werkt omgekeerd ook. Jongeren die door goede zelfzorg hun diabetes onder controle hebben, krijgen ook minder last van hun aandoening.