5 NOV. 2012

Artikelen in Nederlandse dagbladen maken onvoldoende onderscheid tussen diabetes type 1 en type 2. Alhoewel diabetes type 1 en type 2 heel verschillende aandoeningen zijn, blijkt uit onderzoek van het Diabetes Fonds dat in slechts 12% van de artikelen over diabetes duidelijk wordt gemaakt over welk type diabetes het artikel gaat.

Dat heeft tot gevolg dat veel Nederlanders een verkeerd beeld hebben van de ziekte en er bijvoorbeeld vanuit gaan dat diabetes aan jezelf te wijten is door een ongezonde leefstijl. Voor bijvoorbeeld patiënten met diabetes type 1 gaat dat helemaal niet op. Het gevolg hiervan is dat diabetes bij de meeste Nederlanders nog steeds een onbegrepen ziekte blijft. Ook bij mensen die het zelf hebben.

Mythes

Berichtgeving in de media is een belangrijke bron van gezondheidskennis voor het publiek, inclusief patiënten. Bij mensen met diabetes is een positief effect vastgesteld van goede kennis op gezondheid. Omgekeerd is het ook zo dat onjuiste berichtgeving kan leiden tot misverstanden en mythes rondom diabetes.

Directeur Hanneke Dessing: “Momenteel hebben 1 miljoen Nederlanders diabetes; iedereen heeft dus verschillende mensen in zijn omgeving met deze aandoening. Toch krijgen we bij het Diabetes Fonds vaak vragen binnen waaruit blijkt dat veel  mensen nog onbekend zijn met deze ziekte. Daarom heeft het Diabetes Fonds in dit onderzoek alle krantenartikelen geanalyseerd die in 2011 over diabetes zijn gepubliceerd. De resultaten laten zien dat de meeste dagbladen vrij nauwkeurig over diabetes rapporteren. Alleen wordt maar zelden genoemd of het over diabetes type 1 of type 2 gaat.”

Het Diabetes Fonds zet zich in voor zowel diabetes type 1 als type 2. Het fonds maakt onderzoek mogelijk naar genezing, de complicaties van diabetes en beter omgaan met diabetes.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.