Zwangerschapsdiabetes, Shutterstock

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke vorm van diabetes die ontstaat tijdens de zwangerschap. Bij zwangerschapsdiabetes hebben zowel de moeder als het kind in de toekomst een verhoogd risico op diabetes type 2.

Tijdens de zwangerschap reageert het lichaam tijdelijk minder goed op het hormoon insuline dat de bloedsuiker regelt. Tijdens een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan om de bloedsuiker goed te houden. Maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet of onvoldoende. Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten.

Gevaren van zwangerschapsdiabetes

Baby’s van moeders met zwangerschapsdiabetes zijn vaak groter dan gemiddeld bij de geboorte, waardoor de bevalling moeilijker kan zijn. Ook kan de baby na de geboorte een te lage bloedsuiker krijgen met  mogelijke gezondheidsschade tot gevolg. De baby kan ook geel worden, maar meestal gaat dit na een paar dagen vanzelf weer over. Het kind heeft minder kans op deze problemen wanneer de bloedsuiker van de moeder goed onder controle is tijdens de zwangerschap.

Bij zwangerschapsdiabetes hebben zowel het kind als de moeder later meer risico op diabetes type 2. Ook hebben vrouwen met zwangerschapsdiabetes na de zwangerschap meer risico op postpartum depressie, postnatale depressie

Symptomen van zwangerschapsdiabetes

De symptomen van zwangerschapsdiabetes zijn veel dorst hebben, veel plassen, vermoeidheid of een veel groter kind hebben in de buik dan normaal is op dat moment in de zwangerschap. Maar vaak merk je de symptomen ook niet.

Wie loopt meer risico op zwangerschapsdiabetes?

Je loopt meer risico op zwangerschapsdiabetes als:

  • je al eerder zwangerschapsdiabetes hebt gehad
  • je eerder een baby kreeg van meer dan 4500 gram
  • je voor de zwangerschap al veel te zwaar bent (BMI 30 of meer)
  • je een vader, moeder, broer of zus hebt met diabetes type 2
  • je van Hindoestaanse, Arabische of Noord-Afrikaanse afkomst bent
  • je bloedsuiker in het begin van de zwangerschap al te hoog is
  • je polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) hebt

Vrouwen met extra risico op zwangerschapsdiabetes krijgen vaak een bloedonderzoek om te kijken of de bloedsuiker te hoog is. Dat gebeurt meestal tussen de 24ste en 28ste week van de zwangerschap. Heb je al eerder zwangerschapsdiabetes gehad, dan krijg je soms al eerder bij 16 tot 18 weken.

> Bekijk ook de cijfers over zwangerschapsdiabetes

Risico op zwangerschapsdiabetes verkleinen

Aan veel risicofactoren van zwangerschapsdiabetes kun je niets veranderen, zoals je afkomst en diabetes type 2 in de familie. Je hebt meestal wel invloed op je gewicht vóór de zwangerschap. Het is goed om een paar kilo af te vallen als je te zwaar bent. Een gezond gewicht voor de zwangerschap verkleint namelijk het risico op zwangerschapsdiabetes. Wat hierbij helpt is om gezond te eten en vaker te kiezen voor producten met 'langzame' koolhydraten. Dit zorgt voor minder schommelende bloedsuikers.

Behandeling van zwangerschapsdiabetes

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes krijgen meestal het advies om de koolhydraten die ze eten meer over de dag te verdelen en suikerrijke producten te laten staan. Als de bloedsuikerspiegel toch te hoog blijft, moet je tijdelijk insuline spuiten.  Bij zwangerschapsdiabetes krijg je hulp van zorgverleners om je bloedsuiker zo goed mogelijk te behandelen. Na de bevalling verdwijnt zwangerschapsdiabetes meestal binnen een dag.

Op diabetes.nl lees je meer over zwangerschapsdiabetes, wat zwangerschapsdiabetes betekent voor de moeder en de gevolgen van zwangerschapsdiabetes voor het kind.

Onderzoek naar zwangerschapsdiabetes

Op diabetes.nl lees je meer over onderzoek naar zwangerschapsdiabetes.
Of bekijk het onderzoek naar zwangerschapsdiabetes van het Diabetes Fonds. 

Wil je eraan bijdragen om de veiligheid van geneesmiddelgebruik tijdens de zwangerschap te vergroten? Vul dan een vragenlijst in op de website van www.moedersvanmorgen.nl.

Na zwangerschap verhoogde bloedsuiker?

Heb je na je zwangerschap nog steeds last van een verhoogde bloedsuiker (nuchter hoger dan 5,4 mmol)? Dan kan dat wijzen op een erfelijke vorm van diabetes: MODY 2.

Met zwangerschapsdiabetes later meer risico op diabetes!

Zowel moeder als kind hebben later meer kans op diabetes type 2. In de gratis brochure 'Diabetes voorkomen' lees je wat je kunt doen om de kans op diabetes type 2 te verkleinen.

Ontvang de gratis brochure

Diabetes voorkomen

Je kunt diabetes type 2 voor een deel voorkomen. Bekijk de tips en adviezen.

Je kunt diabetes type 2 voor een deel voorkomen. Bekijk de tips en adviezen.

Bezoek diabetes.nl, kom in contact met anderen en deel je ervaringen over zwangerschapsdiabetes.

Bezoek diabetes.nl, kom in contact met anderen en deel je ervaringen over zwangerschapsdiabetes.