Camera

Ruim 1,1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes type 2. Hiervan krijgt de helft gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten. Daarnaast hebben 1,4 miljoen mensen een groot risico om diabetes type 2 te krijgen. Hier wil het Diabetes Fonds samen met jou iets aan doen in een nieuwe campagne.

Doe de Diabetes Risicotest! Dan weet je hoeveel risico je loopt en wat je kunt doen om diabetes te voorkomen. 

Veel gestelde vragen over de campagne

Iedereen kan diabetes type 2 krijgen. Wat je leeftijd of achtergrond ook is. Bij diabetes type 2 reageert je lichaam minder goed op insuline of maakt het te weinig insuline aan. Je bloedsuiker wordt dan regelmatig te hoog. Over een langere periode kan dit blijvende schade aan je lichaam veroorzaken. Denk aan hartproblemen, nierschade en blindheid.

Het Diabetes Fonds is er voor iedereen, welke vorm van diabetes ze ook hebben. In deze nieuwe campagne willen we heel Nederland bewustmaken dat diabetes type 2 niet zomaar een ziekte is. Diabetes type 2 leidt tot allerlei gezondheidsproblemen in het leven van mensen. Daarom willen we voorkomen dat nog meer mensen de ziekte krijgen. Weten hoeveel risico je loopt op diabetes. Dat is erg belangrijk. Zo kun je de mogelijke schade beperken of zelfs diabetes voorkomen.

Dan weet je hoeveel risico je loopt op diabetes. Als je een hoog risico loopt op diabetes is het belangrijk om dit op tijd te weten. Help ons en jezelf en doe de Diabetes Risicotest! Na de test weet je of je in de gevarenzone zit. Iedereen krijgt een advies op basis van de uitslag. Dit loopt uiteen van tips om gezonder te leven tot het bezoeken van de huisarts.

Gelukkig wel. Een gezonde leefstijl is goed voor iedereen. En helemaal om diabetes te voorkomen. Denk aan gezond eten en drinken, voldoende bewegen en ontspannen. We hebben alle informatie over gezonder leven op een rij gezet.

Sommige mensen lopen extra risico op diabetes type 2. Uit onderzoek blijkt dat diabetes type 2 vaker voorkomt bij mensen van Hindostaanse, Afro-Surinaamse, Marokkaanse of Turkse afkomst. Vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, lopen ook extra risico.

De vragenlijst is ontwikkeld door het VU Medisch Centrum Amsterdam, Wageningen University & Research, Universitair Medisch Centrum Groningen en de beroepsvereniging van huisartsen. Deze test is uitgebreid onderzocht onder grote groepen mensen. Daaruit bleek dat de test betrouwbaar is om het risico te meten op diabetes type 2.

De ene persoon heeft meer risico om diabetes type 2 te krijgen dan de ander. Alle vragen zijn erop gericht om het risico op diabetes te meten. Bijvoorbeeld het gewicht en de buikomvang van iemand kan het risico op diabetes vergroten.

Ja, alle gegevens worden anoniem verwerkt. Na het maken van de test weet je hoeveel risico je loopt op diabetes. Als je wilt, kun je de uitslag en je advies ook per mail ontvangen.

Helaas hebben mensen geen invloed op het ontwikkelen van diabetes type 1. Voor type 2 ligt dat anders. Daar zijn duidelijke factoren die het risico verhogen, waar mensen deels zelf invloed op hebben. De Diabetes Risicotest zegt daarom ook niets over het risico op het ontwikkelen van diabetes type 1.
Desondanks zijn de adviezen die we geven voor gezond leven voor iedereen goed, dus ook voor mensen met diabetes type 1. Alleen je kunt er diabetes type 1 niet mee voorkomen. Natuurlijk vragen wij ook aandacht voor diabetes type 1. Zo investeren we bijvoorbeeld in onderzoek om type 1 te genezen en willen we de kwaliteit van leven verbeteren met de kunstalvleesklier.

Doe de Diabetes Risicotest

Hoeveel risico loop jij op diabetes type 2? Beantwoord maximaal 8 vragen en je weet het!

Hoeveel risico loop jij op diabetes type 2? Beantwoord maximaal 8 vragen en je weet het!

Foto: nampix / Shutterstock.com