Gehaktballetjes

Bereiding

Ontvel de tomaten door ze kort in kokend water te dompelen. Snijd de tomaten in stukken.

Maak de uien en de knoflook schoon.

Rasp 1 ui fijn en snijd de andere uien en de knoflook in snippers.

Was de peterselie en snijd het klein. 

Vermeng het lamsgehakt met de geraspte ui, de koriander, de komijn, het paprikapoeder, de ras el hanout, een handje gehakte peterselie en peper.

Rol er kleine balletjes van. 

Verwarm de olie in een braadpan en doe de gesnipperde uien en de knoflook erin, de gehaktballetjes, en meer peterselie erbovenop.

Voeg de tomaten toe. Deksel erop en in 15 minuten gaar laten stoven.

Serveer de gehaktballetjes in de saus met Marokkaans bruin brood en een groene salade.

Reactie van dietiste Sara van Grootel, adviseur van het Diabetes Fonds: "Ook mager gehakt bevat altijd vrij veel vet. Gebruik voor de bereiding weinig olie of margarine. Meet de olie of vloeibare margarine af met een eetlepel, 1 eetlepel per persoon is voldoende. Kies bij voorkeur voor volkoren- of bruinbrood, dat bevat meer vitamines, mineralen en vezels dan witbrood".

 

 

Ingrediënten

  • 1 kg tomaten
  • 2 uien
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bosje peterselie (vers)
  • 500 gram mager lamsgehakt
  • ½ theelepel koriander
  • ½ theelepel komijn
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel ras el hanout (kruidenmengsel)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 klein blikje tomatenpuree

Koolhydraten 12 g
Vet 22 g
waarvan verzadigd 8 g
Eiwit 27 g
Vezels 5 g
Groenten 325 g
Kcal 364
Zout 0,3 g