Teppanyaki

Bereiding

Teppanyaki is een Japanse bereidingswijze. Teppan betekent ijzeren plaat en yaki betekent bakken. U kunt teppanyaki gerechten eten in een Japans restaurant, maar ook thuis als u zelf een teppanyaki plaat heeft. Bij deze bereidingswijze worden groenten, vlees en vis zonder olie (of met heel weinig olie) op een ijzeren plaat gebakken, die in het midden van de tafel staat. Omdat er bij teppanyaki geen of heel weinig vet wordt gebruikt is dit een gezonde bereidingswijze. Als u daarnaast kiest voor veel groenten en  magere vlees- en vissoorten maakt u het nog gezonder.

De ingrediënten die hier gegeven zijn zijn een voorbeeld. U kunt allerlei groenten, vlees- en vissoorten bereiden op de Teppanyaki plaat. Met kruiden van uw eigen keuze. U kunt er ook nog sla of rauwkost, brood en sauzen bij eten. Deze zijn niet meeberekend bij de gegeven voedingswaarde.

Zo gaat u te werk: zet een half uur voordat u gaat eten de teppanyaki plaat aan. Snijd de groenten, vlees en vis in stukken en zet deze in bakjes of schalen op tafel. 
Als de teppanyaki plaat goed warm is, gaat iedereen aan tafel. Ieder kiest een gedeelte van de plaat en legt daarop wat hij wilt eten. Kruid de gerechten naar smaak.

Eet smakelijk!

 

Ingredi├źnten

  • 150 gram champignons
  • 2 uien
  • 2 paprika's
  • 100 g doperwten
  • 1 broccoli
  • 1 bakje voorgekookte aardappelschijfjes
  • 1 biefstuk in 4 stukjes
  • 1 kipfilet in 4 stukjes
  • 1 varkensfilet in 4 stukjes
  • 1 zalmfilet in 4 stukjes
  • 8 garnalen
  • peper
  • oregano
  • 1 teen knoflook

Voedingswaarden per persoon

Koolhydraten 37,7 g
waarvan suikers 5,1 g
Vet 17,6 g
waarvan verzadigd 6,3 g
Eiwit 40,3 g
Vezels 10 g
Groenten 250 g
Kcal 490
Zout 0,71 g

Ingestuurd door: Jan en Corry van Bokhorst