Slaap, stemming en bloedsuiker

De combinatie diabetes en depressie komt vaak voor, is erg ingrijpend maar is nog redelijk onbekend. Het VUmc gaat onderzoek doen naar slaapproblemen bij mensen met diabetes en een depressie.

Wie depressief is, heeft meer kans op diabetes type 2. Dat is verreweg de meest voorkomende vorm van diabetes, waarbij de hele stofwisseling van slag is. En omgekeerd heeft één op de vijf mensen met diabetes een depressie.

Nare combinatie

Iemand met diabetes en een depressie heeft het extra moeilijk. Niet alleen is het vervelend om depressief te zijn, maar ook de behandeling van diabetes lijdt eronder: hogere bloedsuikers, de helft meer kans om te overlijden en meer risico op ernstige gevolgen van diabetes, zoals hart- en vaatziekten, schade aan nieren, ogen en zenuwstelsel. Bovendien zijn de gevolgen van depressie onder andere ernstige somberheid, geen energie en geen zin in eten. En sommige mensen denken zelfs veel aan de dood.

We weten nog niet goed waardoor diabetes en depressie zoveel invloed op elkaar hebben. Mogelijk hangt het samen met slaapproblemen. Meer dan zeven van de tien mensen met een depressie slapen slecht in, of hebben moeite met doorslapen ’s nachts. Wanneer iemand chronisch slecht slaapt, raakt het hormoon cortisol ontregeld. Dat verhoogt misschien de kans op depressie, al is dat nog niet onderzocht.

Slaap en bloedsuiker

Een gezonde slaap is ook belangrijk voor een goede bloedsuikerspiegel. Mensen met diabetes die slecht slapen, hebben ’s ochtends een hogere bloedsuiker. Ook reageert hun lichaam minder goed op insuline, waardoor het lichaam meer moeite heeft om de bloedsuiker goed te regelen. Wat meespeelt is dat je bij een depressie minder goed voor jezelf kunt zorgen. Maar het is zeker niet de enige verklaring.

Onderzoek slaapproblemen bij diabetes en een depressie

Het VUmc gaat bekijken hoe vaak slaapproblemen voorkomen bij honderd mensen met diabetes en een depressie, die onder behandeling zijn bij de polikliniek Diabetes Mentaal van het VUmc. Daarbij doen ze ook bloedonderzoek om de stofwisseling te beoordelen. Ze vergelijken de gegevens met die van een groep diabetespatiënten zonder depressie.

Resultaten

Dit onderzoek maakt in anderhalf jaar duidelijker wie met diabetes en depressie extra risico heeft op een ontregelde bloedsuiker. Daarmee wordt het gemakkelijker om behandelingen op maat te maken voor mensen met depressie en diabetes. Nu vallen ze in de praktijk vaak buiten de boot: degene die hun diabetes behandelt, weet wat minder raad met een depressie. En behandelaren in de geestelijke gezondheidszorg zijn vaak minder bekend met diabetes.

Het onderzoek wordt mogelijk gemaakt met financiële steun door het Diabetes Fonds en het Fonds Psychische Gezondheid.

Jouw bijdrage heeft zin

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2011.70.1467
Status: Lopend
Onderzoeker: Dr. M.A. Bremmer
Kosten: € 10.000

Jouw bijdrage heeft zin

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.