Bruin vet actiever maken Shutterstock: Lightpoet

Bruin lichaamsvet is goed vet dat vetten en suikers verbrandt om het lichaam warm te houden. Zijn er geneesmiddelen die het bruine vet actiever maken?

Lichaamseigen bruin vet zit opgeslagen in vetkussentjes langs de bloedvaten en boven de sleutelbeenderen. Het verbrandt in hoog tempo vet en suiker tot warmte. Onderzoek laat zien dat slanke mensen meer van dit vet hebben dan mensen met overgewicht. Het bruine vet wordt actiever onder invloed van koude temperaturen.

Middelen proberen

Dit onderzoek bekijkt welke geneesmiddelen het bruine vet actiever maken. Proefpersonen krijgen verschillende middelen, telkens voor een korte tijd. Vervolgens krijgen ze de middelen met het meeste effect op de stofwisseling wat langer, om de werking meer in detail te onderzoeken. Het zou mooi zijn als dit onderzoek leidt tot een behandeling tegen overgewicht en diabetes type 2, door het lichaamseigen bruin vet actiever te maken. 

Dit onderzoek is 1 van de ruim 50 lopende onderzoeken die het Diabetes Fonds mogelijk maakt, als grootste financier van diabetesonderzoek in Nederland. Een lang en gezond leven is niet vanzelfsprekend als je diabetes hebt. Onacceptabel, vindt het Diabetes Fonds. Daarom werken we via onderzoek aan betere behandelingen en genezing, met iedereen die ons daarbij helpt! 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.