de afweervergissing Shutterstock Nadezhda

Diabetes type 1 ontstaat door een vergissing van het afweersysteem, waardoor de insulineproducerende cellen worden vernietigd. In dit onderzoek onderzochten de onderzoekers hoe stapje voor stapje deze vernietiging in zijn werk gaat.

In het verleden ontdekten de onderzoekers precies welke cellen van het afweersysteem diabetes type 1 veroorzaken. Nu hebben ze verder gezocht. Ze bekeken in het bloed van mensen met diabetes type 1 de aanvallers die de insulineproducerende cellen vernielen. De aanvallers heten auto-reactieve T-cellen.

Aanvallers ontsnappen

In normale gevallen worden de aanvallende auto-reactieve T-cellen op tijd ‘ontdekt’ en tegengehouden, maar bij diabetes type 1 gebeurt dat niet. De onderzoekers weten nu hoe deze aanvallers kunnen ontsnappen. Dit onderzoek geeft nu het eerste bewijs dat auto-reactieve T-cellen insulineproducerende cellen vernietigen. Ook ontdekten de onderzoekers een stofje op de insulineproducerende cellen waarop de T-cellen reageren.

Weer een stapje verder

Deze ontdekkingen geven nieuwe ideeën over hoe we de aanval op de insulineproducerende cellen kunnen afremmen, beschermen of behandelen.  En op die manier dus diabetes type 1 voorkomen en genezen. > Bekijk nog een ander onderzoek van professor Roep naar genezing van diabetes

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.