Diabetes voorkomen bij schizofrenie

Schizofreniepatiënten hebben vaker overgewicht en diverse gezondheidsklachten. Hierdoor is de kans dat zij diabetes type 2 krijgen drie tot vier keer zo groot als bij mensen zonder schizofrenie. Onderzoekers uit Utrecht zochten uit of de gezondheid van mensen met schizofrenie verbetert door fitnesstherapie.

Schizofrenie is een chronische ziekte. De meest kenmerkende symptomen zijn wanen, hallucinaties en verwardheid. Als gevolg daarvan hebben mensen ernstige klachten, zoals energieverlies, lusteloosheid, gebrek aan initiatief en verminderde lichamelijke activiteit. De lichamelijke gezondheid van mensen met schizofrenie is vaak slecht. Dit komt door weinig beweging, ongezonde voeding en bijwerkingen van medicijnen.

Baat bij fitness

Volgens de onderzoekers hebben schizofrene mensen wel baat bij fitnesstherapie; harde bewijzen dat dit diabetes kan voorkomen zijn echter niet geleverd, omdat de onderzochte groep mensen met diabetes te klein was.

TOPFIT

Dit project is onderdeel van een groter project, TOPFIT (The Outcome of Psychosis and Fitnesstherapy). Het deel dat is gefinancierd door het Diabetes Fonds was gericht op de vraag of fitnesstherapie de lichamelijke gezondheid van mensen met schizofrenie kan verbeteren en zo diabetes kan voorkomen.

Jouw bijdrage heeft zin

Maak meer onderzoek naar diabetes mogelijk.

Maak meer onderzoek naar diabetes mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2007.00.040
Status: Afgerond
Onderzoeker: Prof. dr. F.J.G. Backx
Kosten: € 92.150

Jouw bijdrage heeft zin

Maak meer onderzoek naar diabetes mogelijk.

Maak meer onderzoek naar diabetes mogelijk.