Diabetes voorkomen via de darmen?

De darmbacteriën (ook wel darmflora genoemd) van mensen met diabetes type 1 zijn anders dan van mensen zonder diabetes. Onderzoekers van het UMC Groningen ontdekten dat speciale voeding de darmbacteriën kan veranderen. Daardoor kregen ratten minder snel diabetes.

Uit eerder onderzoek van het UMC Groningen bleek dat de darmbacteriën van mensen met diabetes type 1 ervoor zorgen dat de darmen sneller bepaalde stofjes doorlaten. Sommige van die stofjes zorgen ervoor dat het afweersysteem het eigen lichaam aanvalt. Zoals ook het geval is bij diabetes type 1.

Glutenvrij en zonder koemelkeiwitten

De onderzoekers wilden weten of zij de darmbacteriën van ratten konden veranderen met speciale voeding. De ratten hadden allemaal een grote kans op diabetes type 1. Eén groep ratten kreeg normaal voer. In het speciale voer zaten geen gluten, koemelkeiwitten of andere voedingsstoffen waar mensen vaak allergisch voor zijn. De dieren mochten zoveel eten als zij wilden.

Door voeding minder diabetes

De ratten met het speciale voer kregen minder snel diabetes dan de ratten met normaal voer. Enkele ratten op het speciale voer kregen zelfs helemaal geen diabetes. De onderzoekers zagen dat de ratten met het speciale voer andere bacteriën in de darmen hadden. Hun darmen lieten minder snel schadelijke stofjes door. De onderzoekers denken dat de ratten daardoor minder snel of helemaal geen diabetes type 1 kregen.

Onderzoek bij mensen

De onderzoekers zijn nu bezig met een groot internationaal onderzoek naar baby’s met een grote kans op diabetes type 1 en de invloed van voeding.