Erfelijke genen voor diabetes type 2

Diabetes type 2 kan in de familie zitten, omdat de aanleg ervoor erfelijk is. Veel mensen met diabetes hebben overgewicht, waarvoor de aanleg óók erfelijk is. Maar de erfelijke genen voor diabetes type 2 en overgewicht zijn wel verschillend. In dit onderzoek is ontdekt om welke genen het gaat.

De onderzoekers gingen op zoek naar genen die de kans op diabetes type 2 vergroten. Hiervoor onderzochten ze 90 mensen met ernstig overgewicht, met en zonder diabetes type 2.

Verschil in genen

De onderzoekers ontdekten genen die zich anders gedragen in vetweefsel van mensen met diabetes type 2 en extreem overgewicht vergeleken met ‘gezonde’ dikke mensen. Die genen zijn betrokken bij chronische ontsteking. Dit verklaart waarom sommige mensen wel diabetes type 2 krijgen en anderen niet. Daarbij ontdekten ze genen die een rol spelen in het ziekteproces van diabetes type 2.

Op de patiënt afgestemd

Deze resultaten worden straks belangrijk omdat ze 'behandeling op maat' mogelijk maken. Denk aan leefstijladviezen en nieuwe mogelijkheden voor preventie en therapie van diabetes type 2.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2006.00.007
Status: Afgerond
Onderzoeker: Dr. T.W. van Haeften
Kosten: € 270.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.