Genetische factoren bij dikke kinderen

Ernstig overgewicht is de belangrijke risicofactor voor diabetes type 2. Overgewicht ontstaat als iemand meer eet dan dat hij verbrandt. Hoeveel je eet, oftewel je eetgedrag, wordt onder andere bepaald door de aanleg van hersengebieden in de vroege jeugd. Die vroege aanleg heeft de rest van je leven invloed op je gedrag.

 Het is alsof de hersenen in de jeugd al ‘geprogrammeerd’ worden. De onderzoekers wilden meer weten over die programmering van eetgedrag, om te begrijpen waarom juist sommige kinderen overgewicht krijgen.

Bij vierhonderd kinderen werd daarom gekeken naar de rol van verstand en emotie bij eetgedrag. Voor de rol van het verstand werd gekeken naar impulsiviteit, zoals wanneer je het moeilijk vindt om te plannen wanneer je wel en niet zult eten. Voor de rol van emotie bestudeerden de onderzoekers de gevoeligheid voor beloningen, bijvoorbeeld hoe sterk je reageert op complimentjes.

Het bleek dat zowel impulsiviteit als gevoeligheid voor beloningen kunnen leiden tot meer eten dan je nodig hebt. Regelmatig te veel eten leidt tot overgewicht en dat kan weer leiden tot diabetes type 2. Door dit onderzoek is het duidelijker waarom juist sommige kinderen overgewicht krijgen. Ook kan de uitkomst van dit onderzoek helpen bij het ontwikkelen van nieuwe preventie en behandelmethoden tegen overgewicht.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2007.11.032
Status: Afgerond
Onderzoeker: Dr. L. van den Berg
Kosten: € 45.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.