Het afweersysteem en diabetes type 1

HLA-moleculen zitten op alle lichaamscellen. We weten dat deze moleculen een belangrijke rol spelen in het dirigeren van afweerreacties. In dit korte project hebben de onderzoekers de rol van HLA-moleculen in het ontstaan van diabetes type 1 nader onderzocht.

HLA-moleculen ‘presenteren’ kleine stukjes eiwit aan het afweersysteem. Als het afweersysteem het eiwit herkent als lichaamsvreemd komt een afweerreactie op gang. Bepaalde combinaties van HLA-moleculen leiden tot een sterk verhoogd risico om diabetes type 1 te krijgen.

De onderzoekers hebben nu de eigenschappen achterhaald die stukjes eiwit van de insulineproducerende bètacellen moeten hebben om door de HLA-moleculen te worden gepresenteerd aan het afweersysteem.

Met de resultaten van dit korte onderzoeksproject willen de onderzoekers een groter onderzoek doen. Daarin willen ze meer te weten komen over de rol van deze HLA-moleculen in het ontstaan van diabetes type 1. Daarnaast kijken ze hoe ze deze kennis kunnen gebruiken om in te grijpen in de afweerreactie tegen de bètacellen.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2004.11.004
Status: Afgerond
Onderzoeker: Prof. dr. F. Koning
Kosten: € 40.000