Foto Surinaamse vrouw Shutterstock Sim

Diabetes type 2 komt veel voor onder Afro-Surinamers en Hindoestaanse Surinamers. Maar hoe denken zij eigenlijk over diabetes? Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum zochten het uit. Want als een zorgverlener bij gezondheidsadvies rekening kan houden met ideeën en gewoonten van de patiënt, is de kans groter dat adviezen opgevolgd worden.

De onderzoekers interviewden 40 mensen met diabetes en een Surinaamse achtergrond over verschillende factoren die een rol spelen bij diabetes: onder andere de oorzaken, het beloop, de ernst, de gevolgen, en de behandeling van diabetes en het nut en de uitvoerbaarheid van de voorgeschreven behandeling en leefstijladviezen.

Het project heeft nieuwe inzichten opgeleverd over drie thema's:

  • Voeding en dieet: Een gesprek over dieet moet niet alleen gaan over het aanpassen van producten, bereidingswijzen en eetpatronen. Het is belangrijk ook aandacht te hebben voor wat eten betekent voor de eigen identiteit, het leven tussen twee culturen en de verbondenheid met de Surinaamse gemeenschap in Nederland en in Suriname.
  • Sociale omgeving: Uit het onderzoek blijkt dat Surinaamse patiënten terughoudend zijn om buiten de beperkte kring van het eigen gezin met anderen over hun diabetes te praten.
  • Ziekteperceptie en acceptatie: Ingaan op hoe patiënten hun ziekte zien en wat hun ervaring is in hun moederland Suriname is relevant bij het bespreken van zelfmanagement.Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2006.13.009
Status: Afgerond
Onderzoeker: Prof. dr. K. Stronks
Kosten: € 100.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.