Overwerkte afweercellen in het vetweefsel

Bij overgewicht raakt het vetweefsel ontstoken en daardoor ligt diabetes type 2 op de loer. Hoe voorkomen we die ontsteking? 

Het lijkt zo onschuldig, dat buikje. Maar vetweefsel kan gaan ontsteken, al merk je daar zelf niets van. Die ontsteking maakt dat het lichaam slechter reageert op insuline. Daardoor kan het lichaam de bloedsuikerspiegel slechter regelen en ligt diabetes type 2 op de loer. 

Overwerkte cellen

Bij de ontsteking van vetweefsel zijn allerlei stoffen en cellen betrokken. Ook verschillende soorten afweercellen, waaronder zogeheten macrofagen. Wat doen die cellen? Bij overgewicht raken de vetcellen op een bepaald moment te vol, en gaan dood. De macrofagen ruimen deze dode cellen op. Maar bij te veel dode cellen raken de macrofagen overwerkt. De overwerkte macrofagen zorgen dan voor een ontsteking in het vetweefsel.

Ontsteking tegengaan

Wetenschappers zoeken dit mechanisme nu verder uit. Dat doen ze met gekweekte cellen, ze bekijken het bij dieren en mensen met overgewicht. Ze willen namelijk kunnen ingrijpen en voorkomen dat vetweefsel ontsteekt. Daarmee is ook diabetes type 2 beter te voorkomen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2014.00.1758
Status: Lopend
Onderzoeker: Dr. M.C. van Eijk
Kosten: € 250.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.