Overwerkte afweercellen in het vetweefsel

Bij overgewicht raakt het vetweefsel ontstoken, wat vervolgens het lichaam minder gevoelig kan maken voor het hormoon insuline. Hoe voorkomen we die ontsteking?

Vetweefsel kan gaan ontsteken, al merk je daar zelf niets van. Die ontsteking zorgt ervoor dat het lichaam slechter reageert op insuline. Daardoor kan het lichaam de bloedsuikerspiegel minder goed regelen en kan diabetes type 2 ontstaan.

Overwerkte cellen

Bij het ontsteken van vetweefsel zijn allerlei stoffen en cellen betrokken. Ook verschillende soorten afweercellen, waaronder macrofagen.

Wat doen macrofagen?

Bij overgewicht raken de vetcellen op een bepaald moment te vol, en gaan dood. De macrofagen ruimen deze dode cellen op. Maar bij te veel dode cellen raken de macrofagen overwerkt. De overwerkte macrofagen zorgen dan voor een ontsteking in het vetweefsel.

Ontsteking tegengaan

De onderzoekers vonden in cel- en proefdiermodellen dat de overwerkte macrofagen zorgen voor een verhoging van de bloedsuiker. Ze zoeken dit mechanisme nu verder uit. De onderzoekers willen uiteindelijk ingrijpen en ervoor zorgen dat vetweefsel niet ontsteekt. Om diabetes type 2 in de toekomst mogelijk te voorkomen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2014.00.1758
Status: Lopend
Onderzoeker: Dr. M.C. van Eijk
Kosten: € 250.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.