Sneeuwbaleffect door slechte doorbloeding vetweefsel

Dit onderzoek laat opnieuw zien dat vetweefsel een belangrijke rol speelt in het ontstaan van diabetes type 2. Onderzoekers uit Maastricht tonen met hun resultaten aan dat afvallen belangrijk is in de behandeling van diabetes type 2.

Vetweefsel gedraagt zich anders bij mensen met overgewicht en diabetes. Dit maakt mensen ongevoelig voor insuline, waardoor hun bloedsuiker te hoog is. Ook is hun vetweefsel minder goed doorbloed. Daardoor krijgt vetweefsel te weinig zuurstof, waardoor het mogelijk gaat onsteken. En dát heeft weer te maken met insulineongevoeligheid. Er treedt dus een sneeuwbaleffect op.

Doorbloeding en zuurstof

In het onderzoek bleek dat mensen met ernstig overgewicht grotere vetcellen hadden, meer ontstekingen in het vetweefsel en ze waren minder gevoelig voor insuline. Voor het eerst is aangetoond dat doorbloeding en zuurstofgehalte sterk met elkaar samenhangen. Ondanks dat mannen met overgewicht in het onderzoek slechter doorbloed vetweefsel hadden, was het zuurstofgehalte bij hen juist hoger. Mogelijk komt dit doordat hun vetweefsel minder zuurstof verbruikt en er dus meer achterblijft in het bloed.

Wat biedt de toekomst?

De onderzoekers zien meerdere mogelijkheden voor vervolgonderzoek. Ze willen kijken naar het zuurstofgehalte bij mensen met een gezonde vetverdeling (ongezond is veel buikvet). Ook willen ze weten wat verschillende behandelingen doen met het zuurstofgehalte, de doorbloeding en ontsteking in vetweefsel.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2008.11.010
Status: Afgerond
Onderzoeker: Dr. G. Goossens
Kosten: € 45.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.