10 OKT. 2016

Het  World Obesity Forum voorspelt dat er in 2025 als gevolg van overgewicht wereldwijd 4,1 miljoen kinderen zijn met diabetes type 2. Een ziekte die vroeger nooit voorkwam bij kinderen.

In 2011 maakte de VN een plan om de groei in overgewicht bij kinderen, jongeren en volwassenen een halt toe te roepen vóór 2025. Volgens World Obesity Forum zal de VN hier niet in slagen. Zij voorspellen dat er in 2025 wereldwijd 268 miljoen kinderen met overgewicht zijn. Hiervan hebben 91 miljoen ernstig overgewicht. Hierdoor stijgt het aantal kinderen met diabetes type 2 naar 4,1 miljoen in 2025. Tenzij overheden maatregelen nemen om dit te stoppen.

Frisdranken, junkfood en te veel zitten

Volgens het World Obesity Forum is de toename in overgewicht bij kinderen en jongeren te wijten aan frisdrank, junkfood en te weinig beweging. De consumptie van frisdrank is wereldwijd met een derde gestegen. 80% van de jongeren tussen 11 en 18 jaar die in de steden woont beweegt te weinig. Landen waar veel overgewicht bij kinderen voorkomt zijn onder andere de VS, Griekenland en Groot-Brittannië.

Overheden moeten ingrijpen

Het World Obesity Forum waarschuwt dat landen zich moeten voorbereiden op een toenemende zorgvraag. Als gevolg van de groei in overgewicht zullen meer kinderen en jongeren aandoeningen krijgen als diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Ze roepen overheden op om maatregelen te nemen om de groei in overgewicht te stoppen.

Het Diabetes Fonds werkt samen met partners aan een gezondere omgeving om overgewicht en daarmee diabetes type 2 te voorkomen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.