12 FEB. 2013

Wie rood vlees eet, heeft meer kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Vooral bewerkt rood vlees is de boosdoener. Dat bevestigen onderzoekers van Wageningen Universiteit, die voorgaand onderzoek op een rij zetten.

Rood vlees is vlees van zoogdieren zoals rund, varken en schaap. Onderzoekers van Wageningen Universiteit hebben verschillende internationale onderzoeken naast elkaar gezet.

Vaker diabetes type 2

Uit alle onderzoeken komt naar voren dat mensen die bewerkt rood vlees eten meer risico lopen op diabetes type 2. Dat risico neemt toe met 32% per 50 gram vlees per dag. Voor het idee: één plakje ham is ongeveer 20 gram.

Vet en conserveringsmiddelen

Bewerkt vlees wil zeggen dat er stoffen aan zijn toegevoegd en het is verwerkt tot bijvoorbeeld worst, vleeswaren of hamburgers. Daar zitten veel ongezonde soorten vet in, met veel zout.

Meer diabetescomplicaties

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat mensen die al diabetes hebben beter niet te veel bewerkt rood vlees kunnen eten. Want dat vergroot hun kans op complicaties door diabetes. Het betekent bijvoorbeeld bijna de helft meer kans op hart- en vaatziekten (42%).

Zwangerschapsdiabetes

Overigens hebben vrouwen die bewerkt rood vlees eten ook meer kans op zwangerschapsdiabetes. Dat komt uit een ander recent onderzoek. Vrouwen die een deel van de dagelijkse portie vlees vervangen door noten, hebben juist de helft minder kans op zwangerschapsdiabetes.

Onbewerkt en mager

Alle onderzoekers concluderen dat het gezond is om niet te veel rood vlees te eten. Rood vlees op z’n tijd kan best, maar dan liefst mager en onbewerkt vlees. Denk aan runderlap, entrecote, hamlap, rosbief en varkensfilet. Er zijn ook alternatieven voor vlees, zoals vis en peulvruchten.

Bron: Issues in the Nutritional Treatment of Type 2 Diabetes and Obesity, januari 2013 Diabetes Care, februari 2013

 

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.