14 MEI 2013

Volgens onderzoek van de Universiteit Tilburg is de combinatie depressie en diabetes wereldwijd een probleem. Onderzoek op dit gebied gebeurt nu bijna altijd in West-Europa en de Verenigde Staten. Nu blijkt dat diabetes samengaat met een toename van depressie in 47 Europese, Aziatische, en Zuid-Amerikaanse landen. 

Depressie en diabetes


In Nederland heeft 1 op de 5 mensen met diabetes een depressie. En wie depressief is, heeft meer kans op diabetes. Iemand met een depressie voelt zich langdurig somber en heeft nergens meer zin in. Een depressie is meer dan alleen een dipje, het beheerst je dagelijks leven en het heeft grote gevolgen op het werk of persoonlijk leven.

Depressie heeft ook een lichamelijke kant, met klachten als slaapproblemen, eetproblemen en moeheid, waardoor mensen weinig gaan bewegen. Diabetespatiënten hebben vaker last van een depressie en ze zijn ook kwetsbaarder voor de lichamelijke gevolgen van een depressie: hogere bloedsuikers, meer kans op overlijden en meer risico op ernstige gevolgen van diabetes. Zoals hart- en vaatziekten, schade aan nieren, ogen en zenuwstelsel.

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.