13 JAN. 2017

In Australië heeft Lucy, een meisje van 20 maanden, cellen uit haar eigen navelstrengbloed ontvangen om de ontwikkeling van diabetes type 1 te vertragen of te voorkomen. 

Vandaag de dag is het nog niet gelukt om diabetes type 1 tegen te houden. Maar het bewijs neemt toe dat immuuntherapieën, gericht op het herstel van de afweerreactie, diabetes type 1 kunnen voorkomen.

Cellen in navelstrengbloed

Bij diabetes type 1 zijn bepaalde afweercellen, de beschermende regulerende T-cellen, minder actief. Navelstrengbloed bevat veel regulerende T-cellen en kan daardoor een rol spelen in de heropvoeding van het afweersysteem. Uit eerder onderzoek weten we dat de toediening van regulerende T-cellen bij muizen de ontwikkeling van diabetes type tegenhoudt.

Heropvoeding van het afweersysteem

Onderzoekers in Australië testen nu voor de eerste keer bij mensen of eigen navelstrengbloed de afweer kan herstellen en daarmee diabetes type 1 wordt vertraagd of zelfs voorkomen. Ruim 100 Australische kinderen tussen de 1 en 12 jaar die een eerstegraads familielid hebben met diabetes type 1 nemen deel aan de Cord Reinfusion in Diabetes (CORD) studie.

Vertragen of voorkomen

Lucy testte positief voor twee antilichamen en heeft daarmee een hoog risico op het ontwikkelen van diabetes type 1. De onderzoekers hopen dat het, door het terugkrijgen van de cellen, langer zal duren voordat ze diabetes type 1 krijgt. Lucy wordt de komende drie jaar iedere 3-6 maanden gemonitord om te kijken wat de effecten zijn op de teruggave.

De komende jaren moet blijken wat het effect is van deze behandeling bij Lucy en de andere kinderen. 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.