Diabetesonderzoeker Paul de Vos benoemd tot hoogleraar
Dr. Paul de Vos, lid van de wetenschappelijke adviesraad van het Diabetes Fonds, is op 1 september benoemd tot hoogleraar immuno-endocrinologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het Diabetes Fonds feliciteert De Vos van harte met zijn benoeming tot hoogleraar.
Al jarenlang is De Vos betrokken bij onderzoek naar transplantatie van de eilandjes van Langerhans, mede gefinancierd door het Diabetes Fonds. De Vos houdt zich met name bezig het ontwikkelen van kapsels die om de eilandjes heen geplaatst kunnen worden om afstoting te voorkomen.
Afweer onderdrukken
Nu nog is transplantatie alleen mogelijk bij mensen die al afweerremmende middelen slikken, bijvoorbeeld na een niertransplantatie. ‘Deze middelen geven zware bijverschijnselen en dit is voor een gezonde diabeet eigenlijk geen alternatief voor insulinetherapie’, legt De Vos uit. ‘Dankzij het onderzoek worden we steeds beter in het maken van kapsels die langdurig beschermen tegen afweerprocessen.
Eerste transplantatie
‘We gaan naar een nieuwe generatie kapsels toe waarin de eilandjes veel zuurstof en speciale groeifactoren krijgen toegediend. Hierdoor kunnen ze langer functioneren. In Duitsland is er - in samenwerking met onze groep en een groep uit Israël - al een transplantatie gedaan bij een persoon met diabetes type 1. We kunnen nog geen grote aantallen mensen helpen, maar we weten nu welke kant we op moeten om langdurige overleving van eilandjes te bewerkstelligen.’
Insulineproducerende cellen
Een ander onderzoek waar De Vos aan werkt is het kweken van de zogenoemde voorlopercellen uit de alvleesklier. Volgens de onderzoekers is het mogelijk om zogeheten ‘voorlopercellen’ uit de alvleesklier te isoleren en verder te kweken. Deze cellen kunnen zich onder optimale kweekomstandigheden gaan vermenigvuldigen en overgaan tot de productie van insuline.