15 JUN. 2017

Rood vlees bereiden op de barbecue of op open vuur verhoogt de kans op diabetes type 2. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Diabetes Care.

Bewerkt rood vlees vergroot de kans op het krijgen van diabetes type 2, was al bekend uit eerder onderzoek. In nieuw onderzoek van onder andere de Harvard School of Public Health in Boston is gekeken naar de bereidingstechniek van rood vlees. Daarbij zijn 59.033 vrouwen in de leeftijd van 30 tot 55 jaar gedurende 26 jaar gevolgd. 

Barbecueën en roosteren

Van de 59.033 vrouwen kregen 1 op de 10 diabetes type 2. Er was een duidelijk verband met de bereidingstechniek van rood vlees. Barbecueën, roosteren en bereiden op open vuur verhoogt het risico op diabetes type 2 nog eens extra wanneer je dit twee keer of vaker per week doet. Maximaal een keer per maand gaf verder geen extra risico.

Stoven en koken

Het stoven of koken van rood vlees verhoogde het risico op diabetes type 2 niet. Het Diabetes Fonds financiert overigens momenteel een onderzoek naar de relatie tussen het eten van voedsel dat langdurig is verhit en het ontstaan van diabetes type 2. Een mogelijke dader wordt gezocht in versuikerde eiwitten, hierdoor ontstaat een knapperig laagje. 

Gratis brochure lekker en gezond eten

In heldere taal alle adviezen en tips over eten overzichtelijk op een rij.

In heldere taal alle adviezen en tips over eten overzichtelijk op een rij.