5 JUN. 2015

Genezing van diabetes type 1 staat sinds vandaag (5 juni) weer volop in de schijnwerpers, naar aanleiding van een artikel in de Telegraaf. En dat is goed! Want genezing is de droom van iedereen met diabetes. Sinds 2012 weten we al dat insulineproducerende cellen niet stuk zijn, zoals zo lang gedacht, maar in een soort ‘winterslaap’ zijn. Wij zijn vooral in afwachting van wat de vervolgonderzoeken opleveren.

Al sinds 2012 weten we dat insulineproducerende cellen in slaap zijn: dit leverde toen veel reacties op van mensen met diabetes type 1 en hun familie. Deze beantwoordde Bart Roep hier. Om te achterhalen hoe diabetes type 1 in een vroeg stadium te stoppen is en hoe mensen behandeld kunnen worden, investeerden het Diabetes Fonds en stichting DON 1,5 miljoen euro in het vervolgonderzoek van Bart Roep

Er zijn ook andere onderzoekers hard aan het werk om de puzzel tot genezing op te lossen. Zo is Eelco de Koning gespecialiseerd in het transplanteren van cellen die insuline maken. Donateurs van het Diabetes Fonds maken mogelijk dat De Koning nu uitzoekt hoe cellen beter getransplanteerd kunnen worden. Omdat de voorraad cellen die geschikt zijn voor transplantatie gering is, zoekt De Koning ook naar manieren om nieuwe cellen te kweken.

Ook Francoise Carlotti is dankzij geld van onze donateurs op zoek naar waarom insulineproducerende cellen veranderen, hoe ze dat doen en of dat tegengehouden kan worden. Dit is goed nieuws voor voor alle mensen met diabetes. 

Kortom, dankzij onze donateurs en vrijwilligers werken onderzoekers hard aan genezing. Help jij mee? Doe een gift