20 FEB. 2014

Het is een misverstand dat mensen die flink te zwaar zijn het meeste risico lopen op diabetes type 2. Juist mensen die jarenlang licht overgewicht hebben, krijgen eerder diabetes. Dat zeggen onderzoekers uit Engeland.

In een groot onderzoek in Londen zijn 6.705 mensen jarenlang gevolgd. Ze werden elke vijf jaar onderzocht en getest op diabetes.

Licht overgewicht

Na gemiddeld veertien jaar hadden 645 deelnemers diabetes type 2 gekregen. Verreweg de meesten van hen (604) hadden jarenlang hetzelfde, niet al te ernstige overgewicht voordat ze diabetes type 2 kregen. Dat wil zeggen: een BMI van 28.

Kleine groep

De rest van de groep die diabetes had gekregen, dus maar 41 mensen, was wel iets zwaarder. Vijftien van hen waren door de jaren heen steeds meer aangekomen tot een ernstig overgewicht (BMI van 41). De resultaten staan in het vakblad PLOS ONE.

Meeste effect

Bij het krijgen van diabetes type 2 speelt dus veel meer dan alleen maar hoeveel je weegt of hoe snel je bent aangekomen. De onderzoekers denken in ieder geval dat het meer zin heeft dat veel mensen met licht overgewicht een beetje afvallen, dan een paar mensen met ernstig overgewicht een heleboel.

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.