Minder hart- en vaatziekten met insulinepomp
Complicaties aan hart en bloedvaten komen minder voor bij gebruikers van een insulinepomp. Deense en Zweedse wetenschappers vergeleken mensen met diabetes die insuline spuiten en met mensen die een pomp gebruiken.
Hart- en vaatziekten vormen een ernstige complicatie van diabetes. Mensen met diabetes type 1 lopen zelfs twee keer zo veel kans om hieraan te overlijden dan mensen zonder diabetes. Het is van groot belang om de bloedsuiker onder controle te houden en zo hypers en hypo’s te voorkomen. Als dat lukt, vermindert dat het risico op bijvoorbeeld een beroerte of een hartaanval.
Pomp of spuiten
De onderzoekers gebruikten de gegevens van 18.168 mensen met diabetes, waaronder 2441 mensen met een insulinepomp. De anderen spoten meerdere keren per dag insuline. De gegevens van deze mensen werden zeven jaar bijgehouden.
Kans op hart- en vaatziekten
Mensen met een insulinepomp bleken 42 procent minder kans te hebben om te overlijden aan hart- en vaatziekten. Voor alleen hartziekten was het risico zelfs nog iets lager dan bij beroertes. Keken de onderzoekers naar alle oorzaken van overlijden, dan was die kans bij mensen met een insulinepomp ook 27 procent kleiner.
Meer kennis met pomp
Het is niet zeker of de kleinere kans op hart- en vaatziekten alleen door gebruik van de insulinepomp komt. Dat ligt wel voor de hand, omdat de insulinepomp zorgt voor een betere bloedsuiker en de kans op hart- en vaatziekten kleiner is bij een betere bloedsuiker. Maar het kan ook zijn dat mensen die een insulinepomp gebruiken meer over diabetes weten. Daardoor zouden zij hun bloedsuiker beter in de gaten houden dan mensen die insuline spuiten. Dit effect moet nog verder uitgezocht worden.
Meer mensen een pompje
Insulinepompen worden steeds meer gebruikt door mensen met diabetes, maar lang niet iedereen wil altijd een pomp in het lichaam. De onderzoekers denken dat meer mensen baat zouden hebben bij een insulinepomp. Voorwaarde is wel dat nieuwe gebruikers uitgebreid getraind worden om de pomp goed te gebruiken, omdat het effect op hart- en vaatziekten anders waarschijnlijk minimaal is.