17 MEI 2016

Hoe voorkom je dat broertjes en zusjes van een kind met diabetes type 1 het ook krijgen? Schotse onderzoekers gaan kijken of dat lukt met het bestaande medicijn metformine.

Kinderen met een broer, zus of ouder met diabetes type 1 hebben een iets verhoogde kans op diabetes type 1. Ondanks veel onderzoek kunnen we diabetes type 1 nog niet voorkomen. Maar een bestaand medicijn voor diabetes type 2, metformine, brengt daar misschien verandering in. 

Kinderen met een hoger risico

In de zogeheten Accelerator Prevention Trial (Adapt) gaan Schotse onderzoekers 6.400 families aanschrijven waarin diabetes type 1 voorkomt. Kinderen tussen de 5 en 16 jaar met een broer, zus of ouder met diabetes type 1 worden uitgenodigd voor een bloedtest om te bepalen of zij een verhoogd risico hebben. Als dat zo is, dan krijgen ze het medicijn metformine. Dat verlaagt bij mensen met diabetes type 2 de bloedsuiker. 

Insulineproducerende cellen beschermen

De onderzoekers willen de insulineproducerende cellen beschermen. Ze denken dat bij kinderen met een sterke aanleg voor diabetes de insulineproducerende cellen harder moeten werken om genoeg insuline te maken. Ze raken dan gestrest, overwerkt en gaan uiteindelijk kapot. Vervolgens haakt het afweersysteem in, vernietigt nog meer cellen en versnelt de ontwikkeling van diabetes type 1.

Metformine zorgt ervoor dat het lichaam beter reageert op insuline: het verhoogt de insulinegevoeligheid. De onderzoekers denken dat metformine bij kinderen met een hoger risico de insulineproducerende cellen rust geeft, zodat ze goed blijven werken.

Binnen vijf jaar resultaten

Metformine is een geregistreerd medicijn, dat al uitgebreid is getest. Maar deze toepassing van metformine om diabetes type 1 te voorkomen is natuurlijk nieuw, en dat moet nu eerst worden onderzocht. Doordat het medicijn al veilig is, verwachten we de eerste resultaten binnen vijf jaar. Er is overigens nog niets te zeggen over hoe metformine dan gebruikt zou moeten worden, dus hoe vaak en in welke dosis je het zou moeten innemen.

Hoe verklein ik de kans op diabetes bij mijn kind?

Even los van het Schotse onderzoek, wat kun je nu al doen om de kans op diabetes type 1 bij je kinderen te verkleinen? Er is nog geen echt zeker bewijs, maar onderzoekers zeggen dat het belangrijk is om:

  • baby’s borstvoeding te geven,
  • het eerste jaar koemelkeiwit te vermijden,
  • voldoende vitamine D te geven,
  • en de eerste drie maanden je kind nog geen gluten te geven. Gluten zijn eiwitten die in veel granen voorkomen, zoals tarwe.