26 APR. 2016

Bij mensen met diabetes type 2 en slaapapneu, stokkende ademhaling, komt nierschade vaker voor. Zuurstoftekort blijkt de oorzaak te zijn.

Even stoppen met ademen, tot je lichaam opschrikt en weer gaat ademen. Het overkomt mensen met slaapapneu minimaal 20 keer per nacht. Slaapapneu is een veel voorkomend probleem bij mensen met diabetes type 2 en kan ernstige gevolgen hebben. Mensen met overgewicht hebben meer risico op slaapapneu.

Nierschade bij diabetes type 2

In China hebben onderzoekers het slaapgedrag van 880 mensen met diabetes type 2 onderzocht. Het was al bekend dat slaapapneu het risico op nierschade vergroot. Dit onderzoek bevestigt dat deze schade ontstaat doordat er te weinig zuurstof in de kleine bloedvaatjes komt.

Onverklaarbaar moe

Slaapapneu is een probleem dat mensen zelf vaak niet opmerken. Je wordt er namelijk meestal niet wakker van, maar het verstoort je slaap wel. Onverklaarbare vermoeidheid, concentratieproblemen en gebrek aan energie kunnen symptomen zijn van apneu. Bij vragen over slaapapneu kun je het beste bij je huisarts terecht.

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.