Stamcellen mogelijke vervanging van dagelijkse injectie
Britse onderzoekers hopen voor de toekomst op één injectie per jaar voor mensen met diabetes type 1. Nieuw stamcelonderzoek maakt dat wellicht mogelijk. Een mooie ontwikkeling, maar we zullen wel nog even geduld moeten hebben.
Het team ontwikkelde een nieuwe techniek waarmee ze stamcellen omvormen tot insulineproducerende cellen. In het laboratorium lukte het de onderzoekers om 35% van de omgevormde cellen insuline te laten produceren. Het mooie van deze behandeling is dat de eigen stamcellen van de patiënt worden gebruikt, waardoor er geen risico is op afstoten. De Britse studie is gepubliceerd in de Journal of Molecular Therapy Nucleic Acids.
De volgende stap wordt het uit laten groeien van deze cellen, zodat ze een groep cellen krijgen die 100% insuline produceert. Deze cellen worden dan geïnjecteerd in het lichaam van de patiënt. Ook zijn de onderzoekers bezig met de ontwikkeling van stamcellen die een jaar lang insuline produceren. De patiënt zou dan nog maar 1 keer per jaar een injectie nodig hebben. Dat zou natuurlijk fantastisch zijn, maar er zullen nog jaren overheen gaan voordat dit in de praktijk kan worden toegepast.
Ook het Diabetes Fonds financiert verschillende stamcelonderzoeken in Nederland. De onderzoekers ontwikkelen vanuit verschillende voorlopercellen insulineproducerende cellen. Lees meer over deze onderzoeken:
- Nieuwe cellen kweken
- Eilandjes inpakken
- Nieuwe bron zoeken voor cellen die insuline maken
- Op zoek naar nieuwe cellen