27 OKT. 2015

Veel mensen met diabetes krijgen zenuwpijn in de voeten, onderbenen en handen. Om hen beter te kunnen helpen, onderzochten onderzoekers in Maastricht hoe mensen beter kunnen omgaan met de pijn.

Een beruchte complicatie van diabetes is neuropathie: beschadiging van de zenuwen in het hele lichaam. Dat kan onder meer pijn veroorzaken, die mensen flink belemmert in hun dagelijks leven.

Het is gebleken dat allerlei angsten het leven met pijn nog moeilijker maken. Huidige revalidatietherapieën werken niet altijd goed voor mensen met zenuwpijn. Daarom is meer inzicht in angsten belangrijk en dat hebben onderzoekers in Maastricht aangepakt.

Angsten beter in kaart

Angsten bepalen grotendeels hoe beperkt mensen met zenuwpijn zich voelen. Door angsten gaan mensen activiteiten vermijden en komen ze in een vicieuze cirkel: ze bewegen steeds minder en krijgen steeds meer angsten.

Mensen met zenuwpijn hebben veel verschillende soorten angsten. Zo zijn er angsten die direct te maken hebben met hun lichamelijke toestand, zoals angst voor pijn, vermoeidheid, letsel en vallen. Maar er zijn ook indirecte angsten, zoals angst voor verlies van identiteit en negatieve reacties van anderen.

Nieuwe revalidatiemethode

Om al deze verschillende angsten te meten, hebben de onderzoekers een nieuwe vragenlijst ontwikkeld. Met de nieuwe vragenlijst willen de onderzoekers bestaande revalidatiebehandelingen aanpassen aan de specifieke behoeften en angsten van mensen met zenuwpijn.

Wat het effect van deze nieuwe behandeling is, weten we nog niet. De verwachting is dat mensen mobieler worden en minder complicaties hebben. Wat weer de kwaliteit van leven vergroot.

Met dank aan

Dit onderzoek kon worden voltooid door een bijdrage van 1.000 euro van Astellas Pharma B.V., dat zich onder andere inzet voor het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe invalshoeken voor pijnbestrijding.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de complicaties.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de complicaties.