23 NOV. 2017

Veel mensen overwegen om een goed doel op te nemen in hun testament, maar vinden het moeilijk om erover te praten met familie. Daarom starten 89 goede doelen een campagne om mensen te inspireren het gesprek over nalaten aan te gaan.

Twee op de drie Nederlanders (64%) overwegen om na te laten aan een goed doel. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau The Choice onder ruim 1.500 Nederlanders van 30 jaar en ouder.

Idealen leven voort

Mensen willen nalaten omdat ze het werk van goede doelen belangrijk vinden (74%) of het een mooi idee vinden (58%) dat hun idealen voortleven. Ook speelt een rol dat bij nalaten aan een goed doel geen erfbelasting hoeft te worden betaald (33%).

'We zien dat steeds meer mensen een deel van hun nalatenschap schenken aan een goed doel', zegt Mischa Stubenitsky, woordvoerder van de samenwerkende goede doelen. 'Het is een mooie manier om wat jij belangrijk vindt tijdens je leven een vervolg te kunnen geven als je er zelf niet meer bent'.

Moeilijk om te bespreken

Tegelijkertijd toont het onderzoek aan dat mensen het soms moeilijk vinden om persoonlijke motieven en wensen kenbaar te maken. Zo vindt 28% dat nalaten aan een goed doel geen geschikt onderwerp om met familie en vrienden te bespreken, vooral omdat ze het te persoonlijk vinden.

Campagne van start

Om het onderwerp beter bespreekbaar te maken, ging deze week een campagne van start namens 89 goede doelen, waaronder het Diabetes Fonds. Via een televisiecommercial en de website toegift.nl worden mensen geïnspireerd hun motieven en wensen over hun nalatenschap te bespreken met familie en vrienden.

Ga naar Toegift.nl