Groene asperges met penne

Ingrediënten
- 250 g groene asperges
- 170 g volkoren penne
- 1 courgette
- 1 romatomaat
- 2 uien
- 2 knoflookteentjes
- 90 g schouderham
- 1 eetlepel bakolie
- 1 eetlepel olijfolie extra vierge
- peper naar smaak
Voedingswaarden (per persoon, gecontroleerd door diëtisten)
- Energie
- 608 kcal
- Koolhydraten
- 76 g
- - waarvan suikers
- 18 g
- Vet
- 19 g
- - waarvan verzadigd
- 2 g
- Eiwit
- 26 g
- Vezels
- 12 g
- Groente
- 385 g
- Zout
- 1,1 g
Bereiding
Breng water aan de kook voor de asperges. Was de asperges en snijd de harde uitgedroogde onderkant eraf (circa 1 cm). Kook de asperges 3 minuten en spoel ze daarna af met koud water. Snijd de groene asperges vervolgens in stukken.
Breng water met een snuf zout aan de kook (of gebruik het kookvocht van de asperges) en kook de volkoren penne in 7 minuten beetgaar. Giet daarna het water af.
Was de courgette en tomaat. Snijd de courgette in halve plakken en de tomaat in stukjes. Pel de ui en snijd klein. Pel de knoflook en snijd fijn.
Verhit bakolie in een ruime wok of koekenpan en fruit de ui en knoflook 2 minuten. Voeg de courgette en asperges toe en roerbak op een hoog vuur totdat de groenten lichtbruin kleuren en vocht afgeven (je kunt ook een grillpan gebruiken).
Voeg de penne samen met de tomaat toe aan de pan en bak enkele minuten met de groenten mee. Breng eventueel op smaak met peper.
Schep alles op een mooie schaal en ‘drapeer’ wat plakjes ham ertussen. Garneer met olijfolie extra vierge.
Tip: Ook erg lekker met verse basilicum en Parmezaanse kaas.
Lekker en gezond eten met diabetes
Gezond eten heeft veel voordelen voor je lichaam. Gelukkig kan gezond heel lekker zijn! Ontdek het in de gratis brochure:
- Adviezen en tips in heldere taal
- Vanuit de officiële voedingsrichtlijn
- Ook gebruikt door diëtisten en zorgverleners
