4 SEP. 2015

Kinderen met aanleg voor diabetes type 1 hebben meer kans om de aandoening te ontwikkelen als zij veel suiker binnen krijgen. Suikerconsumptie versnelt het proces waarbij de insulineproducerende cellen kapot gaan. Dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers.

Diabetes type 1 ontstaat als het afweersysteem de insulineproducerende cellen aanvalt. Voordat iemand diabetes heeft, bevat het bloed al afweerstoffen tegen de insulineproducerende cellen. Genen bepalen voor een deel wanneer de afweer zich tegen de eigen insulineproducerende cellen keert. Maar ook invloeden van buitenaf spelen een rol.

Voortekenen van diabetes

Wetenschappers volgden 1893 kinderen met een verhoogd genetisch risico op diabetes type 1. Van hen kregen 142 kinderen voortekenen van diabetes. Dat zagen de onderzoekers aan de afweerstoffen in het bloed. Bij de laatste controle, rond 10-jarige leeftijd, hadden 42 van deze 142 kinderen diabetes.

Suikerhoudende drankjes

Bij alle kinderen brachten de onderzoekers het eetpatroon in kaart. Hieruit blijkt dat suiker geen voortekenen van diabetes veroorzaakt. Maar wie al te maken heeft met die voortekenen, loopt bij een hoge suikerinname wel meer risico om diabetes te krijgen. Vooral suikerhoudende drankjes verhogen het risico op diabetes bij deze kinderen.

Genen en voeding

Van suiker alleen krijg je dus geen diabetes type 1, maar een hoge suikerinname versnelt wel het ontstaan van diabetes bij sommige kinderen. Die hebben een genetische aanleg en ook hebben ze in het bloed al afweerstoffen tegen de insulineproducerende cellen.