25 JUN. 2018

De Britse regering wil diverse maatregelen nemen om overgewicht en obesitas tegen te gaan. De maatregelen moeten er voor zorgen dat het aantal kinderen met overgewicht en obesitas in 2030 is gehalveerd.

Volgens Jeremy Hunt, de Britse minister van gezondheid, is het op dit moment bijna onmogelijk om kinderen en hun ouders te beschermen tegen ongezonde verleidingen. Eén op de drie kinderen in Groot-Brittannië heeft overgewicht of lijdt aan obesitas als ze het basisonderwijs verlaten.

Makkelijk gezonde keuzes maken

De maatregelen moeten ouders de mogelijkheid geven om gezondere keuzes te maken. Zo wil de regering een verbod op snoep bij de supermarktkassa en kinderreclames voor ongezonde producten. Ook energiedrankjes met veel suiker en cafeïne mogen niet langer verkocht worden aan kinderen.

Experts positief, industrie kritisch

Verschillende voedingsdeskundigen staan positief tegenover de maatregelen. Voedselproducenten en supermarkten zijn kritisch. De Food and Drink Federation heeft kritiek op het plan om reclames te verbieden. Volgens de belangenorganisatie is het winkelend publiek juist “dol op de huidige gezonde en innovatieve markt voor eten en drinken.”

Suikertaks

De regeringsplannen passen in de lijn van de eerder ingevoegde suikertaks op frisdranken. De belastingregel is een groot succes: frisdrankproducenten gebruiken door de taks zo’n 50 procent minder suiker.

Wanneer en of de voorgestelde maatregelen van kracht worden is nog onbekend. De regering nodigt de komende tijd verschillende organisaties uit om hun mening over de plannen te geven.

Meer nieuws over minder suiker?

Wil je graag op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom het thema minder suiker? Schrijf je hieronder gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.